Началниците на отбраната на България и Румъния подписаха Декларация за повишаване интензитета на съвместната подготовка

Началниците на отбраната на България и Румъния подписаха Декларация за повишаване интензитета на съвместната подготовка
Декларация за повишаване интензитета на съвместната подготовка беше подписана от началника на отбраната на Република България генерал-лейтенант Андрей Боцев и началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Румъния генерал Николае-Йонел Чука на среща, проведена в рамките на заседанията на Военния комитет на НАТО в Тирана, Албания. Декларацията е в изпълнение на решенията от срещата на Върха на НАТО във Варшава, която се проведе през 2016 г., за представяне на набор от проекти, предназначени за осигуряване на възпиране и отбрана. С подписването на документа страните се споразумяват за обединение на усилията за постигане на резултат по: разработване на набор от подготовки и учения за Сухопътни войски, Военновъздушни и Военноморски сили и Силите за специални операции; за по-ефективното използване на съществуващата информация и способности за обучение, както и спомагане развитието на способностите на страната-домакин. Сред приоритетните области, посочени в декларацията, също са: осигуряване на възможности за подпомагане и оценка на силите в съответствие с процедурите и стандартите на НАТО, постигане на синергия със съществуващото планиране на Алианса в областта на подготовката и ученията, както и осигуряване на видимост и единство на общите усилия на страните-членки. Целта е да се повиши интензитетът на съвместната подготовка.

В рамките на заседанията на Военния комитет на НАТО в Тирана генерал-лейтенант Андрей Боцев проведе двустранни срещи и с началника на отбраната на Великобритания главен маршал от Кралската авиация Сър Стюарт Пийч, и с началника на отбраната на Естония генерал Рихо Терас.

В срещата с главния маршал от Кралската авиация Сър Стюарт Пийч, който е избран да заеме поста на председател на Военния комитет на НАТО от лятото на 2018 г., беше направен анализ на досегашното участие на Великобритания в Черноморския регион. Изразен беше взаимен интерес в областта на развитието на съвместната подготовка.

В проведения разговор с генерал Рихо Терас бяха дискутирани приоритетите на настоящото председателство на Съвета на Европейския съюз от страна на Естония, както и възможността за тяхното доразвиване по време на предстоящото председателство от България през 2018 г.