Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов откри международна конференция, посветена на програмите за превъоръжаване и модернизация на Сухопътните войски на Република България

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов откри международна конференция, посветена на програмите за превъоръжаване и модернизация на Сухопътните войски на Република България
„Превъоръжаването и модернизацията на Въоръжените сили на Република България е от съществено значение за развитието и поддържането на боеспособна армия, отговаряща на съвременните предизвикателства пред националната и международната сигурност“. Това каза днес, 3 октомври, във Военна академия „Георги Стойков Раковски“ заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов при откриването на международна конференция на тема „Програмите за превъоръжаване и модернизация на Сухопътните войски на Република България (2017 г. -2030 г.) – състояние, възможности и перспективи за развитие“. Конференцията се провежда под патронажа на заместник-министър председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Заместник-министър Запрянов подчерта, че основна задача на инвестиционния проект за модернизация на Сухопътните войски е окомплектоването с бойна техника на високо военно-техническо ниво, в съответствие със съвременните изисквания за бойна ефективност, мобилност и защитеност, съпоставима с аналогичните образци системи на въоръжение в страните-членки на НАТО. Той подчерта, че реализирането на този проект цели адаптиране и подготовка на Сухопътните войски за фундаментално променената международна среда за сигурност, подобряване на способностите за водене и участие в съюзни операции, както и в отговор на засилена терористична дейност в рамките и извън страната, при защита на личния състав в зоната на бойните действия.

„Поставянето на акцент върху възможностите на български и чуждестранни фирми за участие в съвместни проекти и постигане на широка обществена подкрепа на проектите за превъоръжаване и модернизация на Сухопътни войски е от съществено значение за успешното протичане на процесите за развитие на Въоръжените сили в близко бъдеще“, каза заместник-министър Запрянов пред участниците в международния форум. „Без съмнение, това би повлияло благотворно и на икономическия растеж на страната“, подчерта той и пожела на всички участници в конференцията ползотворна и съдържателна дискусия, която да допринесе за постигане на набелязаните цели.

В откриването на конференцията участва и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Той акцентира на решаващото значение на човешкия фактор в процеса на изграждане и поддържане на оперативните способности на Сухопътните войски. „За осигуряването на подходящи условия за подготовка и обучение на личния състав е необходимо прилагането на достъпни съвременни методи“, посочи генерал-майор Попов. Той отбеляза, че друго направление за модернизацията на Сухопътните войски ще бъде намирането на иновативни решения в процеса на индивидуалната и колективната подготовка.

***
Конференцията на тема „Програмите за превъоръжаване и модернизация на Сухопътните войски на Република България (2017 г.-2030г.) – състояние, възможности и перспективи за развитие“ е организирана от Асоциацията на Сухопътните войски на България със съдействието на Командването на Сухопътните войски. Целта на форума е достигне на единство в изискванията на заявителите и потребителите на проекти за модернизация и превъоръжаване на родовите и специалните войски на Сухопътните войски, както и да се оценят възможностите на български и чуждестранни фирми за участие в съвместни проекти. Чрез форума се търси максимална откритост и постигане на широка обществена подкрепа на проектите за превъоръжаване и модернизация на Сухопътните войски.