Военнослужещи от Стрямската механизирана бригада почетоха днес паметта на загиналите воини от 28-и Стремски пехотен полк

Военнослужещи от Стрямската механизирана бригада почетоха днес паметта на загиналите воини от 28-и Стремски пехотен полк
С военни почести днес, 20 октомври, военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово почетоха паметта на загиналите бойци от 28-и пехотен Стремски полк. Тържественият ритуал се проведе пред паметника на загиналите воини във войните 1912 г. – 1918 г. Заупокойна молитва за загиналите герои беше отслужена от отец Марко Тодоров - Архиерейски наместник на Карловска духовна околия. Военнослужещите поднесоха венци и цветя в знак на признателност пред подвига и саможертвата на героите.

На ритуала присъстваха председателят на парламентарната Комисия по отбрана Константин Попов, кметът на община Карлово Емил Кабаиванов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, началникът на Вoенна академия „Г. С. Раковски” генерал-майор Груди Ангелов, представители на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Карлово.

* * *

28-и пехотен Стремски полк е сформиран в Карлово преди повече от 100 години. Във войните за обединение на разпокъсаното ни Отечество, стремци преминават надлъж и нашир Балканите – от Карлово до Галиполи и от Родосто до Прилеп и Битоля. При обявяването на Балканската война през 1912 г. 28-и полк влиза в състава на Хасковския отряд с две дружини. На 18 октомври отрядът, ръководен от генерал Васил Делов, заедно с ротите от 28-и пехотен Стремски полк и 40-и пехотен полк настъпват към град Кърджали и само за три дни разгромяват силите на противника. Кърджалийският край ги посреща като освободители.

Водещи новини

Времето