Генерал-лейтенант Андрей Боцев участва в най-мащабната конференция на началници на отбраната

Генерал-лейтенант Андрей Боцев участва в  най-мащабната конференция на началници на отбраната
Генерал-лейтенант Андрей Боцев участва в най-мащабната среща на началници на отбраната – конференция на тема: „Противодействие на насилието от екстремистки организации“, която се проведе на 23 и 24 октомври във Вашингтон, САЩ. Началници на отбраната от 73 държави-коалиционни партньори обсъдиха борбата против насилствения екстремизъм в световен мащаб. Конференцията е организирана от Департамента по отбраната на САЩ. Миналогодишното издание на форума, което се проведе в Авиационната военна база в Мериленд, бе уважено от 43-ма участници.

На тазгодишната конференция бяха разгледани проблемите и глобалната заплаха от екстремистките организации. Представена беше информация относно международните коалиции за борба и противодействие на терористични организации (многонационално формирование за борба с тероризма Г-5 Сахел, операции срещу ИДИЛ-Филипините, Ислямска военна коалиция за борба срещу тероризма и операция „Галант Финикс“).

Срещата беше определена като форум, на който да бъдат обединени местните, регионалните и глобални усилия, и като възможност за началниците на отбраната да обменят помежду си опит, идеи, тактически и регионално-стратегически подходи. „Никоя държава, никой регион или група държави не могат сами да се справят с това предизвикателство. Необходим е колективен подход“, категоричен беше в обръщението си към участниците домакинът на конференцията - председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд.

По време на международния форум бяха обсъдени резултатите, постигнати от през последните 2 години, когато е оказан едновременен натиск върху Ислямска държава в Ирак и Сирия. Беше посочено, че територията на Ислямска държава е редуцирана с 87%, като са отстранени 180 нейни ключови лидери от бойното поле и е намален потокът от чуждестранни бойци в Ирак и Сирия от 1500 души на месец до почти нула. „Снижихме приходите на Ислямска държава до най-ниските стойности от 2014 година насам. По-важното е, че коалицията подкопа доверието в пропагандата на ИДИЛ“, отбеляза в изказването си генерал Джоузеф Дънфорд.

Началниците на отбраната потвърдиха, че борбата срещу насилствения екстремизъм е дългосрочна битка. Посочено беше, че с отслабването на операциите в Ирак и Сирия, партньорите в коалицията трябва да останат ангажирани с пресичане на потока от чуждестранни бойци, които ще напуснат района на военните действия. Като необходими мерки за противодействие бяха посочени споделянето на информация и засилването на коалиционната мрежа.