Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди военнослужещи и цивилни служители от Военноморска база - Варна

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди военнослужещи и цивилни служители от Военноморска база - Варна
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва днес, 17 ноември, в тържественото отбелязване на 120-та годишнина от създаването на Военноморска база Варна. Той награди военнослужещи и цивилни служители от военното формирование, отличили се с високи постижения и успехи през годината.

Празникът започна с издигане на националното знаме, военноморските флагове и флаговете за разцветяване. Свещеници от Варненската и Великопреславска Света Митрополия отслужиха молебен за здраве и успехи на военните моряци.

На церемонията присъстваха също заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов (командир на Военноморска база Варна от 2009 до 2011 г.), командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби ВМС флотилен адмирал Мален Чубенков, офицери от командването на Военноморските сили, командири на военни формирования от Варненския гарнизон, адмирали и офицери от запаса, командвали Военноморската база и Пункта за базиране.

Пред журналисти министър Красимир Каракачанов коментира проекта за придобиване на нов многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС. По думите му, след избора на изпълнител предстои изработването на договор, след което той трябва да бъде подписан и да се пристъпи към изпълнението на проекта. Министър Каракачанов отбеляза, че срокът за построяването на двата кораба е петгодишен, като първият от тях трябва да е готов в края на третата година - през 2020 г.

В отговор на въпрос за бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г. министърът на отбраната каза, че от предвидените допълнително 100 милиона лева, през следващата година 30 милиона лева ще бъдат заделени за попълване на щата в армията. Целта е през следващата година да започне решаването на проблема с недокомплекта в армията, разясни той.