Златни накити за 24 000 лева задържаха митническите служители на ГКПП Капитан Андреево

Златни накити за 24 000 лева задържаха митническите служители на ГКПП Капитан Андреево

Част от задържаните златни накити и една монета са с висока бижутерска проба- 22 карата.Златни накити и монета за общо 24 333 лева задържаха при съвместна проверка митнически и гранични служители на ГКПП Капитан Андреево.


На 07.09.2017 година на трасе „Входящи автомобили и автобуси" на ГКПП Капитан Андреево пристига лек автомобил „Mercedes benz", влизащ в страната от Турция, пътуващ за Франция. В автомобила, управляван от турски гражданин, пътувала жена му и трите им деца. Пред митническите служители съпрузите заявили, че не пренасят стоки или валутни ценности за деклариране. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. При проверката се установява, че в куфар с дрехи на съпругата са укрити найлонови пакетчета с изделия от жълт метал: 13 гривни, 2 синджира, 1 чифт обеци и 1 монета. Направената експертиза от вещо лице е установила, че бижутата са с общо тегло 406.80 грама от 14, 18 и 22 каратово злато, на стойност 24 333 лева. В куфара на мъжа са открити 7 кг нарязан тютюн за пушене и 25 кутии цигари без акцизен бандерол.


Бижутата и акцизните стоки са задържани. Ювелирните изделия подлежат на отнемане в полза на държавата, а акцизните стоки - на унищожаване


На нарушителите са съставени актове по Валутния закон и по Закона за митниците.