Красен Кралев бе първият министър, който представи приоритетите на Българското председателство пред Съвета на ЕС

Красен Кралев бе първият министър, който представи приоритетите на Българското председателство пред Съвета на ЕС

    Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в Съвета на ЕС по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел. В първата част “Младеж” министър Кралев представи актуалните въпроси, които са от значение за младите хора, както и евентуалните общи усилия на Европейския съюз за решаването им. Той презентира приоритетите на Българското председателство в областта на младежта. 
    Красен Кралев подчерта, че младите хора са един от водещите национални приоритети на българското правителство. Tой заяви, че в качеството си на следващ председателстващ на Съвета България потвърждава своята готовност да продължи през първата половина на следващата година темите за бъдещето на младите хора и младежките политики, както и да предложи допълнителни дискусии, насочени към постигането на конкретни резултати. 
    “Разработването на политики и гарантирането на устойчиво младежко развитие е тема от изключителна важност и бихме искали да надградим постигнатото от Естонското председателство”, каза българският министър. Акцент ще бъдат преговорите по следващия програмен период на Европейската стратегия за младежта. 
    “Приветстваме реципрочната ангажираност на Европейската комисия и лично на председателя Жан-Клод Юнкер за създаването на политики и програми, които да отговарят на нуждите на младите хора, отразена в тазгодишната реч „За състоянието на Съюза“ и в работната програма на ЕК за 2018 г. България потвърждава принципната си подкрепа за предложението за Регламент за Европейски корпус за солидарност и ангажимента да работим конструктивно за неговото договаряне”, посочи министърът на младежта и спорта. 
    Корпусът е пример за конкретен механизъм и инструмент, целящ  постигане на устойчиво младежко развитие, качествено младежко участие и активна роля в гражданското общество в Европа. На национално ниво политиката за младежта в България следва същите принципи и ценности, като цели да дава възможности на младите хора, платформа за развитие на техния талант и качества, както и да подпомага тяхната активна роля в гражданското ни общество. 
    “Считаме, че младите хора трябва да бъдат адекватно включени в процесите по вземане на решения, които касаят пряко техните права. Поради това инициирахме обновяване на Обществения съвет по младежки въпроси към Министерството на младежта и спорта, в който чрез свободно кандидатстване се включиха активни младежи и младежки организации, като за първи път има представители на младежи от маргинализирани групи. По този начин следваме и политиката на ЕС за по-добро включване на млади хора с различни потребности”, коментира министър Кралев. 
    Българският спортен министър обясни, че един от основните проблеми сред младежите е нарастващата агресия. “Поради това създадохме и нова Национална програма за младежки дейности, която да служи като конкретен инструмент за превенция на агресията във всичките й форми. В момента на територията на цялата страна се изпълняват проекти, които чрез принципите на младежката работа информират, мотивират и ангажират младежи, така че да трансформират агресията в мотивация за активно включване в обществения живот на страната”, обясни Красен Кралев. 
    Министър Кралев заяви, че общ приоритет на ЕС е създаването на политики и програми, които отговарят на предизвикателствата пред младите хора. “Вярвам, че със съвместни усилия ще посрещнем достойно тази отговорност и ще осигурим достойно бъдеще на сегашните и всички бъдещи поколения в обединена, сигурна и просперираща Европа”, посочи още българският министър на младежта и спорта. 
    България ще бъде домакин на Европейската младежка конференция, както и на Срещата на Генералните директори по младежки въпроси през април 2018 г. в София. Съветът по образование, младеж, култура и спорт по време на Българското председателство на Съвета на ЕС ще се  проведе на 22-23 май 2018 г.

Водещи новини

Времето