ММС утвърди Инструкцията за награждаване на спортисти за призови класирания през 2016 г.

ММС утвърди Инструкцията за награждаване на спортисти за призови класирания през 2016 г.

    Със заповед на министъра на младежта и спорта Красен Кралев от 9 март 2016 г. е утвърдена Инструкция за награждаване на спортисти с парични средства от Министерството на младежта и спорта за постигнати призови класирания през 2016 г.
    В инструкцията са повишени сумите на наградите за I-во, II-ро и III-то място на Световни и на Европейски първенства, а са намалени премиите от IV-то до VIII-мо място на световно първенство и от IV-то до VI-то място на европейско първенство. За злато от световно първенство в олимпийски спорт вече ще се взимат 50 000 лв., а в неолимпийски – 9 000 лв. За злато от европейско първенство в олимпийски спорт ще се дава награда от 20 000 лв., а за злато в неолимпийски спорт – 7 000 лв.
    В инструкцията са включени и премии за медалистите от Зимните младежки олимпийски игри в Лилехамер и Световните студентски игри.
    Има промяна и в изискванията за конкуренция на световни и европейски първенства. В индивидуалните спортове, за да бъдат изплатени 100% от сумите се изисква конкуренция от 20 спортиста за световно първенство (16 спортиста до момента) и конкуренция от 16 спортиста за европейско първенство (12 спортиста до момента). Когато конкуренцията е била по-малка, спортистите ще взимат до 50% от предвидените награди.
    В приетата инструкция е включено изискване лицата, предложени за награждаване, да декларират, че при нарушаване на антидопинговите правила от Наредбата за допингов контрол при тренировъчна и състезателна дейност се задължават да възстановят предоставените им средства по инструкцията. През 2016 г. отпадат олимпийски и неолимпийски дисциплини, които са заменени с олимпийски и неолимпийски спортове. Награждаването на спортисти може да се извършва само за едно световно и/или европейско първенство за съответния стил, дисциплина, категория, включено в спортния календар за 2016 г. на международната спортна организация, в която членува спортната федерация.
    Паричните награди за постигнати призови класирания на Летните олимпийски игри РИО’16 и Параолимпийските игри РИО’16 ще бъдат определени допълнително.

    Целият текст на Инструкцията можете да видите тук

 http://mpes.government.bg/Pages/Documents/Instructions/default.aspx