Министър Красен Кралев и кметът Йорданка Фандъкова дадоха старта на второто издание на масовото бягане „Толе-рън“

Министър Красен Кралев и кметът Йорданка Фандъкова дадоха старта на второто издание на масовото бягане „Толе-рън“

    Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и кметът на София Йорданка Фандъкова дадоха старт на второто издание на полумаратона „Толе-рън“ в Южния парк.
    Над 400 професионалисти и любители бегачи премериха сили на дистанциите 5, 10 и 21 км. В масовия старт на 2 км Fun Run се включиха много деца и цели семейства.               
    Целта на събитието е да приобщи повече хора към спорта, здравословния начин на живот и толерантността към различията – социални, етнически, религиозни.
    „Спортът е социален феномен, който не дели хората по социални, етнически, религиозни и политически признаци.  Много се радвам, че това събитие се провежда между две много важни седмици за българския спорт – едната, която току що отмина, ни донесе огромна радост в професионалния спорт. Нашите момичета в борбата се представиха отлично на световното първенство в Лас Вегас. Изключително силно представяне направи и Владимир Дубов в свободния стил. Много радост ни донесе и ансамбълът по художествена гимнастика, който стана втори на световното първенство в Щутгарт. С големи надежди гледаме към тяхното представяне догодина на Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Следващата седмица ще мине под знака на масовия спорт. По инициатива на Европейската комисия за първи път ще се проведе Европейска седмица на спорта #BeActive, която ще отбележим с над 70 събития в цялата страна”, каза Кралев при официалното откриване на „Толе-рън“.
    Министърът подчерта, че винаги ще подкрепя събитията, свързани с масовия спорт. В навечерието на Европейската седмица на спорта той призовава всички българи да бъдат по-активни и да се движат повече.
    „Бягането дава друга гледна точка към живота. Трябва да сменим философията си и отношението към спорта, като започнем от семействата и стигнем до законодателите”, посочи министър Кралев.       
    „Толе-рън” е социална кауза и събитие, което призовава към повече толерантност и е част от инициативата за активен начин на живот в програмата на София за  Европейска столица на спорта 2018 г. То е част и от проявите за отбелязване на 25 години дипломатически отношения между България и Израел.
    „Благодаря на всички, които създадоха тази идея и организират състезанието – посолството на Израел в София, Министерството на младежта и спорта в лицето на министър Красен Кралев, федерацията по лека атлетика и, разбира се, моите колеги от Столична община. Но най-важното е да поздравим всички Вас, които сте тук, за да кажете ясно, че толерантността е ключова дума в нашия живот, че е по-добре  да се състезаваме по бързина, упоритост, работливост и талант.”
    Посланиците на Tole-Run 2015 са министърът на младежта и спорта Красен Кралев, Н.Пр. Ирит Лилиан  – посланик на Израел в България, Тамир Шабат – изпълнителен директор на „Куадрант Бевъриджис”, Христо Григоров – председател на Българския червен кръст, Асен Христов – вицепрезидент на Българската федерация по лека атлетика и  председател на Надзорния съвет на „Еврoхолд България” АД, и Станислав Георгиев – съосновател на спортен клуб „Бегач”.
    „Толе-рън” подкрепя каузата на БЧК „Топъл обяд“ за събиране на средства за осигуряване на безплатна храна за цялата учебна година на 80 деца от област Видин.  

 

Водещи новини

Времето