Президентът Плевнелиев и спортният министър Красен Кралев изпратиха атлетите от Спешъл Олимпикс за Световните летни игри в Лос Анджелис

Президентът Плевнелиев и спортният министър Красен Кралев изпратиха атлетите от Спешъл Олимпикс за Световните летни игри в Лос Анджелис

    
    Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и неговият заместник Калин Каменов бяха сред официалните гости на президента Росен Плевнелиев по повод изпращането на българската делегация за Световните летни игри на Спешъл Олимпикс, които ще се проведат от 21 юли до 2 август в Лос Анджелис, САЩ.
     „Днес всички заедно - президент, министър, заместник-министър, държавници, представители на спортни федерации, треньори, както и целият екип на Спешъл Олимпикс България ще подкрепим нашите спортисти и семействата им във вълнуващите мигове, които им предстоят през следващите седмици в Лос Анджелис. От установяване на програмата на Спешъл Олимпикс в България през 2003 година това е първата година, в която изпращаме толкова голям брой атлети за участие в игрите – 23-ма, отбеляза Росен Плевнелиев в Гербовата зала на Президентството. – Изключително се гордеем с вас, вие сте за пример на милионите българи с вашия кураж, с вашата вяра, с вашия неуморен труд и с вашите високи постижения.”
    Министърът на младежта и спорта Красен Кралев отбеляза, че е въпрос на чест и достойнство, че нашата страна изпраща 23-ма подготвени български атлети на предстоящите летни игри на Спешъл Олимпикс, които ще се съревновават в изключително конкурентна среда, защото Лос Анджелис ще посрещне над 7000 атлети от 177 държави, като се очаква около 500 000 зрители да станат свидетели на състезанията.
    „Вие сте се доказали през годините като изключителни спортисти и вашето участие в 10 дисциплини е показателно за развитието на организирано спортно движение на хората с интелектуални затруднения у нас. Отговорното отношение на националния директор на Спешъл Олимпикс България д-р Христо Христозов и неговия екип превърнаха работата с атлетите, тяхната интеграция и социална реализация чрез спорта в своя мисия”, подчерта министър Кралев. 
    „Важно е ние като общество да приемаме различията помежду си спокойно, да бъдем съпричастни и да подкрепяме тези хора. Нека заедно да създаваме позитивни нагласи, като популяризираме тяхната дейност и начин на живот”, допълни спортният шеф и пожела повече родни спортисти да усетят магията и радостта от предстоящото голямо състезание и да имат възможността гордо да слушат химна на Република България.
    Националният директор на Спешъл Олимпикс България д-р Христо Христозов изказа специална благодарност за вниманието и съпричастността към тяхната дейност и подчерта, че до момента на Спешъл Олимпикс в България са му се случили три неща, които го обнадеждават. 
    „За първи път министър Кралев през март откри първия съвместен проект - Европейски ден на тениса на Спешъл Олимпийкс. За първи път ММС осигури предсъстезателен тренировъчен лагер на Спортпалас, който беше невероятно необходим за нашите състезатели. Третото нещо, което се случва за първи път, е че много спортни клубове и федерации тренираха нашите атлети, което за мен е едно от най-важните неща, които показват, че спортът става достъпен”, каза Христозов.
    Накрая на церемонията президентът Плевнелиев и министър Кралев връчиха националния трибагреник за успех на българските спортисти в Лос Анджелис, а всички официални лица получиха специални червени връзки, с които да заздравят добрите си отношения с атлетите на Спешъл Олимпикс.