Заместник-министър Калин Каменов се включи в инициативата „Освети в синьо”

Заместник-министър Калин Каменов 
се включи в инициативата „Освети в синьо”

    Заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов участва в  отбелязването на Световния ден на ООН на информираност за аутизма "Освети в синьо" пред сградата на президентството.
    Събитието беше под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Пред входа на президентството беше организиран голям концерт, който завърши с осветяването на сградата в синьо. Децата от група „Бон – Бон” изпълниха официалната песен на кампанията „Син е светът”.
    Идеята на това събитие е да покажем чрез светлината отношението си към хората с аутизъм като част от световната кампания на 2 април, когато цялата планета светва в синьо. Инициативата има за цел да алармира световната общност за превръщането на аутизма в глобален проблем и да насърчи социализирането на хората с аутизъм.
    Президентът Росен Плевнелиев подчерта, че 80% от възрастните с аутизъм са безработни, защото голямат част от работодателите не са запознати с добрите умения и способности на тези хора. Той призова да се подкрепи развитието на техните възможности и умения, за да могат да реализират своя потенциал.
    Кметът Йорданка Фандъкова каза, че през последните години Столична община полага усилия да създава условия за подкрепа на деца с аутизъм. Обособен е център на бул. „Стамболийски“, който може да бъде посещаван ежедневно от около 60 деца, още два дневни центъра в районите „Слатина“  и „Сердика“ оказват подкрепа на семейства и хора с подобен проблем. Тази година предстои откриването на нов център за работа с деца с аутизъм в „Лозенец“.      
    С подкрепата на доброволчески труд в Горубляне една изоставена къща, предоставена от Столична община на представители на сдружение „Аутизъм днес”, ще се превърне в дневен обучителен център за деца от аутистичния спектър и за квалификация на специалисти, които да работят професионално с тях, стана ясно по време на концерта пред президентството. 
    „Ден като този идва да ни покаже, колко ние самите трябва да научим и да знаем, за да приемем онези, които са различни и често пъти много по-уникални от нас самите. Затова ви приветствам, че сте тук и изразявате подкрепата си към различните, заяви заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов. - Изключително съм щастлив, че има и много хора, които са запознати с техните проблеми. Точно такива са онези 200 човека, с които преди две седмици със собствен труд и усилия почистихме заедно двора на бъдещия център в Горубляне“.
    Калин Каменов предостави баскетболна топка с автографи върху нея от всички звезди, участвали в концерта, предназначена  за млад човек с аутизъм, който наскоро е започнал работа в Националната аматьорска баскетболна лига. Топката е подарена от професионалните баскетболисти от Мача на звездите. Идеята е през следващата седмица тя да бъде разиграна на търг за набиране на средства за каузата.
    Като посланици на добра воля пред президентството бяха също националният омбудсман Констанин Пенчев, народни представители, областният управител на Перник Ирена Соколова, общественици и медии.       
    В Световния ден на информираност за аутизма заместник-министър Калин Каменов участва и в откриването на изложба на младежи с аутизъм и с други проблеми в развитието под наслов „Да си различен е привилегия голяма... когато имаш приятели”. Над 10 млади хора представят 25 свои картини живопис и графика в The LITTLE THINGS HOUSE в столицата. Изложбата е организирана от Профилирана гимназия за изобразителни изкуства „проф. Николай Райнов”, Фондация „Помощ на лица с проблеми в развитието” и Младежки клуб:”Аз мога”.