Министър Свилен Нейков: Предстои подновяване и разширяване на договора за сътрудничество в спорта между Китай и България

Министър Свилен Нейков: Предстои подновяване и разширяване на договора за сътрудничество в спорта между Китай и България

      Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков проведе официална серща с гостуваща в България 6-членна делегация от Генералната администрация за спорт на Китайската народна република, водена от Лиу Пенг – министър на спорта и президент на Китайския олимпийски комитет. На срещата присъства и Стефка Костадинова – председател на Българския олимпийски комитет.

     Предстои подновяване и разширяване на договора за сътрудничество в областта на спорта между Китайската народна република и България, сключен през 2003 година, съобщи след официалната среща министър Свилен Нейков и благодари за интереса от страна на високите китайски гости към развитието на спорта у нас. Ще бъде сключен договор за сътрудничество и между олимпийските комитети на двете държави.

    Системата на управление на спорта в Китай и България, развитието на масовия спорт за подрастващите, на олимпийската подготовка и спорта за високи постижения, комуникацията между спортните федерации на двете страни, режимът на обучение на спортни таланти и тяхното социално осигуряване, както и политиката за обучение на треньори бяха основните теми в дискусията.

      «За България представлява голям интерес тази среща и нашето сътрудничество, тъй като Китайската народна република се намира на едно от водещите места в световния спорт. По отношение на спорта за високи постижения говорихме за обмен на информация, за съвместна тренировъчна дейност на състезателите от националните отбори и размяна на треньорски кадри от водещи спортове за двете страни, каза министър Нейков. -  Надяваме се, че в бъдеще ще продължим ползотворното сътрудничество между нашите държави.»

      «Тази визита се осъществява с цел да дадем още един тласък и да стимулираме сътрудничеството в областта на спорта между Китай и България. Всака една от двете страни има своите предимства в определени области от спорта, така че ние можем взаимно да се допълваме и това ще бъде полезно и за вас, и за нас», заяви от своя страна китайският спортен  министър Лиу Пенг.

        Той каза още, че България има много политики и мерки и е постигнала добри резултати в областта на спорта, от които Китай може да почерпи опит. Една от тях е развитието на масовия спорт у нас, организирането на различни спортни занимания в извънучебно време, както и програмите на МФВС в това направление. Лиу Пенг изтъкна също, че е впечатлен от нашите стратегии за развитие на традиционно силните за България спортове.

       Гостът припомни, че утре се навършват 62 години от установяването на дипломатически взаимоотношения между Република България и Китайската народна република. Той изрази мнението, че през тези няколко десетилетия сътрудничеството между двете страни във всички области се развива стаблино и успешно, а връзките в областта на спорта постоянно се задълбочават. Китайският министър на спорта благодари на България за подкрепата към Олимпиадата в Пекин и пожела успешно представяне на българските спортисти на предстоящите Олимпийски игри в Лондон.