Заместник-министър Вергиния Мичева-Русева откри във Варна първата „синя стая“, изградена от Министерството на правосъдието

Заместник-министър Вергиния Мичева-Русева откри във Варна първата „синя стая“, изградена от Министерството на правосъдието
   Деца жертви и свидетели на престъпления, както и закононарушители, трябва да бъдат изслушвани извън съдебната зала и полицейското управление, в щадяща среда, близка до домашната, а записите от разпитите да се ползват по време на целия процес.
Това заяви заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русева във Варна днес при откриването на първата „синя стая“, изградена от Министерството на правосъдието с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество по проект “Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие”.
   Помещението за щадящо изслушване на малолетни и непълнолетни включва две стаи, разделени с т.нар. венецианско стъкло. Психолози и експерти, обучени за работа с деца, ще изслушват непълнолетните и малолетните в стая с цветни стени, оборудвана с мека мебел и играчки, а съдии, прокурори, полицейски служители и адвокати ще могат да следят разговора в съседно помещение, през специално огледално стъкло. Те ще имат възможност да задават въпроси на детето чрез експерта, обучен за работа с деца и специална аудиотехника.  
   „Целта е детето да бъде изслушано възможно най-скоро след извършване на престъплението или след като е станало жертва на такова. С промяна в Наказателно-процесуалния кодекс Министерството на правосъдието ще предложи този разпит да си извършва еднократно, така че детето да не се връща повторно към преживяното по време на съдебния процес“, каза заместник-министър Мичева-Русева и уточни, че законодателният пакет, свързан с реформата в детското правосъдие, ще бъде обявен за публично обсъждане до края на юни т.г. 
   Председателят на Окръжен съд-Варна Марин Маринов обясни, че в синята стая ще бъдат изслушвани и деца по граждански дела (например, свързани с претенции за родителски права). Окръжният и районният съд във Варна са сред пилотните съдилища в страната, в които от 1 октомври 2015 г. заседават специализирани съдии за работа с деца. За периода от 6 месеца в Районния съд-Варна са образувани 161 дела с участието на деца, а 68 са образуваните  в Окръжен съд-Варна.
Помещението с площ 60 кв.м е предоставено безвъзмездно от Община Варна с решение на Общинския съвет. То ще бъде използвано за разпит на малолетни и непълнолетни и от прокуратурата, полицията и Службата за социално подпомагане.  
   До края на годината Министерството на правосъдието ще открие още 4 „сини стаи“ в Плевен, Враца, Козлодуй и Ямбол, обяви зам.-министърът.    
   На откриването на „синята стая“ във Врана присъстваха и евродепутатът Емил Радев, председателят на Апелативен съд-Варна Ванухи Аракелян, , председателят на  Районен съд-Варна Ерна Якова, директорът на ОД на МВР-Варна Данаил Пашов, съдии, прокурори, представители на местната власт и Службата  „Социално подпомагане“.  

Водещи новини

Времето