Министър Захариева се срещна с главния прокурор при Върховния съд на Турция Мехмет Акарджа

Министър Захариева се срещна с главния прокурор при Върховния съд на Турция Мехмет Акарджа
      Тероризмът няма граници, нито религия. Няма как една държава сама да се справи със заплахите от тероризма, които са пред нас. Трябва да се обединим срещу това голямо зло. Винаги съм била на мнение, че терористите и хората, които им помагат с финансирането, трябва да бъдат наказвани с най-голямата строгост на закона, заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева по време на срещата си днес с главния  прокурор при Върховния съд на Република Турция Мехмет Акарджа.
      „Република Турция води борба срещу тероризма от 40 години, което е свързано с много човешки жертви, каза от своя страна Мехмет Акарджа и допълни, че  се надява посещението му у нас да допринесе за още по-тясно сътрудничество както между прокуратурите на двете държави, така и между правосъдните министерства на България и Турция.
      „Необходимо е да обединим сили за противодействието на тероризма, като обърнем внимание на трафика на контрабандни стоки, наркотици, културни ценности, както и трафика на хора, чрез които най-често се финансират терористичните организации“, каза министър Захариева. Тя подчерта, че България има осезаеми резултати по отношение на контрабандата  в последната година, благодарение на доброто сътрудничество между прокуратурата и изпълнителната власт.
     Правосъдният министър коментира, че на 11 март т.г. Съветът по правосъдие и вътрешен ред в Брюксел е одобрил проектът на директивата за противодействие на тероризма. „Смятам, че трябва да се обърне особено внимание на проблемите с обучението и самообучението с цел тероризъм, както и пътуването в границите на Европейския съюз с цел тероризъм, а не само извън него. Атентатите в Париж и Брюксел т.г. са доказателство за това. В тази връзка българският Наказателен кодекс е по-амбициозен и рестриктивен от приетите в директивата мерки. В него се предвижда и пътуването с цел тероризъм в границите на ЕС също да бъде криминализирано“, каза Захариева.
     Българският правосъден министър и  главният  прокурор при Върховния съд на Република Турция се обединиха около извода, че е постигнат изключително добър резултат между двете страни във връзка с координацията по охраняването на границата. Двамата бяха категорични, че духът на добросъседски отношения и сътрудничество във всички области ще се запази и ще продължи да се развива занапред.

Водещи новини

Времето