Министър Захариева към студентите по право в УНСС: Дръжте съвестта си будна! Пазете честта на професията и служете на справедливостта, морала и на хората

Министър Захариева към студентите по право в УНСС: Дръжте съвестта си будна! Пазете честта на професията и служете на справедливостта, морала и на хората
Министър Екатерина Захариева поздрави днес студентите и преподавателите от Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) по случай четвъртвековния им юбилей. 
   “25 години е възрастта не само на факултета ви, но и на повечето от абсолвентите днес. Пожелавам ви да не забравяте всеотдайността и съветите на вашите преподаватели.  Спомняйте си амбицията и мечтите, с които сте започнали пътя си към юридическото знание. Не спирайте да бъдете жадни за нови знания и да „плувате“ напред. Ще стигате до различни брегове, но никога не забравяйте думата на закона. Тя ще ви помага да плувате почтено, уверено, ще ви дава сила“, каза в приветствието си правосъдният министър. 
   „Първите си уроци вече сте получили от вашите преподаватели, но професията ви ще изисква от вас всеки ден да се учите как да не потънете. Неизбежно ще се срещнете с много изкушения, тежки решения, често ще жертвате личния си живот, времето си със семейството“, допълни Екатерина Захариева. 
   Пред преподавателите тя изтъкна, че качеството на правораздаването е пряко свързано не само с доверието на гражданите в институциите, но и с доверието на инвеститорите и състоянието на икономиката на една страна. Така юридическите и икономическите познания на възпитаниците на УНСС ще им дадат не само по-богат кръгозор, но и по-голяма увереност и стимул да работят за честното и качествено правораздаване. 
   Захариева използва случая да поздрави всички за успехите на отбора от юристи, който през март т.г. се класира на 5-то място в най-голямото състезание по инвестиционно право. „С изключителна радост преди месец прочетох новината, че именно български студенти са заели това престижно място в състезанието във Франкфурт по арбитражен процес. Продължавайте да ни радвате с успехите си“, пожела Захариева.
   „Скъпи студенти, да бъдете добри хора е по-значимо от това да бъдете велики юристи. Второто, разбира се, не изключва първото. Дръжте съвестта си будна! Пазете честта на професията и служете на справедливостта, морала и на хората. Както казва Теодор Рузвелт – „Повярвай, че можеш, и си изминал половината път до успеха!“. Аз вярвам във вас!“, каза в заключение правосъдният министър.
   В "Златната книга" на университета Захариева написа: „Бъдещето на България зависи от знанията на вашите студенти! Убедена съм, че след 25 години тук на моето място ще бъде ваш студент.“ По повод доброто сътрудничество между УНСС и Министерство на правосъдието тя получи от ректора на учебното заведение проф. Стати Статев възпоменателен медал „Проф. Стефан Бобчев“ – основател и първи ректор на Университета за национално и световно стопанство.

Водещи новини

Времето