Министър Екатерина Захариева: Няма да се откажа от съдийското самоуправление и от реформата в прокуратурата

Министър Екатерина Захариева: Няма да се откажа от съдийското самоуправление и от реформата в прокуратурата
      „Не съм готова да се откажа от съдийското самоуправление и от реформата в прокуратурата. Текстовете в проекта с промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) там са добри и съответстват на Конституцията“, заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева в предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ на БНР днес.
      Тя допълни, че детайлите в проекта на ЗСВ подлежат на редакция, „но с принципите компромис не правя“.
      На въпрос кои са спорните текстове, правосъдният министър обясни, че например спор има по определението за „проверката за почтеност“.  „Моят екип счита, че трябва да има определение на „проверка за почтеност“, защото в Конституцията тя е изведена на отделно място“,  каза Захариева.
      Тя припомни, че по време на конференцията на министрите на правосъдието на Съвета на Европа в София на 21 и 22 април т.г. стана ясно, че дори в част от т.нар. стари демокрации няма конституционни гаранции за независимост на съдебната система за разлика от страни като България, които са разписали тези гаранции в законите. 
      „Законите не са достатъчни, ако магистратите не желаят да работят независимо и безпристрастно “, посочи Захариева и допълни, че в новите текстове на съдебния закон акцентът е именно върху качествения подбор, на кариерното израстване и дисциплинарната отговорност.
      Новите текстове са изпратени на всички членове на Съвета по съдебна реформа на 5 май, като голяма част от колегите са го виждали предварително - и Висшия съдебен съвет, и Върховния административен съд, и Върховния касационен съд, и Прокуратурата.  На 16 май проектът ще бъде разгледан от Съвета, преди да влезе в Министерския съвет, обясни още правосъдният министър по повод изразените мнения от членове на ВСС, че имат твърде малко време, за да се запознаят с текстовете и да подготвят становище. Според нея  реалистичният срок за приемането на промените в ЗСВ е до лятната ваканция.
      Помолена да коментира трудностите по приемането на антикорупционния закон от народните представители, Захариева заяви, че  се надява той да бъде подкрепен в пленарната зала. По думите й премиерът Борисов по време на срещите им в Лондон през изминалите два дни е изтъкнал, че преди 10 години трудно се е говорело за общи действия между държавите за споделяне на информация, свързана с тероризъм или контрабанда, но сега системите на различните служби работят съвместно. „Крайно време е да обединим усилията си и срещу корупцията, тъй като големите корупционни практики не остават само на национално ниво. Голямата корупция е транснационална и са нужни координирани действия. В развити държави тепърва стават публични търговските регистри“, даде пример министър Захариева.
      По повод коментарите за евентуални предсрочни избори, правосъдният министър изрази надежда, че правителството ще остане стабилно.  „За да се случат тежки реформи като съдебната, здравната и образователната, е нужна подкрепа на парламента. На хората им писна от предсрочни избори!“, каза министър Захариева и добави, че разчита на отговорно отношение от страна на всички парламентарно представени партии.

Времето