Министър Цачева приветства участниците в конференция, посветена на решаването на проблемите в ГПК

Министър Цачева приветства участниците в конференция, посветена на решаването на проблемите в ГПК

  Министърът на правосъдието Цецка Цачева приветства участниците в научно-практическата конференция, посветена на правните проблеми по прилагането на Гражданско-процесуалния кодекс и възможните решения за тяхното отстраняване. Събитието е организирано от Висшия адвокатски съвет  се провежда под патронажа на Председателя на комисията по правни въпроси към Народното събрание.
  „Новият ГПК действа вече 10 години. Много или малко е това време? Ако кажем, че 25 са измененията и допълненията, направени в него, излиза че това е много време. Достатъчно ли е обаче това време да даде очакваните резултати, които бяха промотирани в мотивите. Отговорът не може да бъде еднозначен“, каза министър Цачева. „От април 2016 година се правят опити за конференция за проблемите в ГПК“, припомни Цачева. „За да знаем каква е посоката, която следва да прилагаме и по която да вървим, преди всичко е необходимо обективно на място да се получи консенсусен отговор за това докъде сме стигнали в прилагането на ГПК“, заяви министърът. Според нея очакванията при приемането на ГПК са били за изграждане и утвърждаване на нова процесуална култура на участниците в процеса, ускоряване на производството и приключване на делата в отговарящи на европейските стандарти разумни срокове.
   „С участието на юристи от различни професии, но свързани или с прилагането, или с промените в ГПК, трябва да се набележат краткосрочните цели, а защо не и концептуално да се даде по-далечен поглед на това какво предстои занапред като развитие на гражданско-процесуалната наука и ГПК“, изтъкна министър Цачева. „От формирането на общо мнение по отделни въпроси в резултат на тази конференция ще бъде дадена стабилна основа за правната комисия. Защото  когато законопроект, в случая ГПК, опре до правна комисия, колегите са под прожекторите и микрофоните на цялото общество“, каза в заключение министърът.

Водещи новини

Времето