Министър Цачева: Българското председателство е възможност за интеграция на Западните Балкани в ЕС

Министър Цачева: Българското председателство е възможност за интеграция на  Западните Балкани в ЕС
      „По време на българското европредседателство върху нас ще падне тежестта за структурирането на Службата на европейския прокурор“. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на пресконференция след годишната министерска среща ЕС – Западни Балкани в областта на правосъдието и вътрешните работи под егидата на Естонското председателство на Съвета на ЕС.
      „Акцент в дебатите бе поставен върху реформирането на правосъдните системи на държавите от Западните Балкани. Ясно е, че това е една от най-сложните системи, която има най-голяма важност в процеса на изпълнение на критериите за членство в ЕС“, каза още министърът. Тя изтъкна, че българското председателство е период на възможност за по-нататъшно обединение на Европа и интeграция на държавите от Западните Балкани. „Движението по този път не е леко и има много предизвикателства. През май следващата година България ще е домакин на среща във формат с участието на страни от Западните Балкани. Така ще се гарантира просперитет на региона“, допълни Цачева.
      Във форума взеха участие еврокомисарът по правосъдие, потребители и равнопоставеност на половете Вера Йоурова, министърът на правосъдието на Естония Урмас Рейнсалу и Волфганг Брандщетер – вицеканцлер и федерален министър на правосъдието на Австрия.
От страна на държавите от Западни Балкани участваха  министрите на правосъдието на Сърбия, Черна гора, Македония, Косово, Босна и Херцеговина и Албания. Традиционно в срещата се включиха и представители на Eurojust, Europol, Frontex, SELEC.
      Според еврокомисар Йоурова България и Румъния могат да споделят много опит със страните от Западните Балкани за реформирането на съдебната система, защото реформите у нас и в Румъния са още в ход и затова имаме актуален опит.
      Естонският правосъден министър Урмас Рейнсалу каза, че за Европа големи предизвикателства са миграционната криза и тероризмът.    „Всички знаем, че сигурността не признава националните ни граници. Затова е нужно да обединим усилията си в борбата срещу международните престъпления, тероризма и предизвикателствата на мигрантските кризи. А ще бъдем успешни единствено тогава, когато заедно се изправим в защита на интересите на нашите граждани за по-малко престъпления и успешно международно сътрудничество“, категоричен бе Рейнсалу.
     Част от темите, които бяха дискутирани по време на срещата днес, бяха ролята на съдебните съвети, антикорупционните мерки, дисциплинарните правила и съдебно сътрудничество по гражданскоправни и наказателно правни въпроси.

Времето