Теменужка Петкова: Правим всичко необходимо за възстановяване на електрическото захранване в засегнатите райони

Теменужка Петкова: Правим всичко необходимо за възстановяване на електрическото захранване в засегнатите райони

"Към момента ситуацията е изключително усложнена, но екипи на Министерството на енергетиката и "ЕСО" ЕАД работят трето денонощие в засегнатите райони в страната. Правим всичко необходимо за възстановяването на електрическото захранване", съобщи министър Петкова. По данни на електроразпределителните предприятия, населените места без електрозахранване на територията на "ЧЕЗ България" ЕАД са 86, на "ЕВН България" ЕАД са 658, а на "Енерго-про" - 11 броя.

По думите на министър Петкова най-тежка е ситуацията в южната част на страната- областите Смолян, Хасково и Кърджали. "На места снежните покривка достига до 1,5 метра, което затруднява достъпа и на нашите екипи до авариралите електропроводи и максимално бързото отстраняване на повредите", обясни енергийният министър. От 7 март без захранване са били 15 подстанции, като към момента техният брой е 6". "Възстановено електрическото захранване в градовете Смолян, Пампорово, Златоград, Чепеларе, Самоков, Боровец, както и в подстанциите "Чая" и "Северни Родопи", каза Петкова.

"Вчера водите на язовир Ковачево се вдигнаха рязко с 40 см. и достигнаха нива над котата на преливане от 132.67 см., което доведе до заливане на част от железопътната инфраструктурата на дружеството по направление ТЕЦ "Марица Изток 2" ЕАД, припомни министър Петкова. Част от съоръженията в добивния участък на рудник "Трояново-1" през нощта са залети с вода и по тази причина добивът на въглища от този рудник днес е преустановен. Към момента няма опасност за добивните участъци на другите два рудника на "Мини Марица-изток" ЕАД. "Предприехме необходимите действия и от днес вече трябва да функционира алтернативно трасе, което да позволи транспортирането на въглища до ТЕЦ "Марица Изток 2", увери министър Петкова.

"Създадена е добра междуведомствена организация от страна на Министерството на енергетиката, Министерството на отбраната, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на околната среда и водите. Държавата прави всичко възможно за възстановяване на ел. захранване и  нормализиране на обстановката в страната", категорична бе министър Теменужка Петкова.

Времето