С инвестициите в газопреносната мрежа, изграждането на интерконекторите със съседните страни и разработването на местния добив България ще постигне енергийна диверсификация

С инвестициите в газопреносната мрежа, изграждането на интерконекторите със съседните страни и разработването на местния добив България ще постигне енергийна диверсификация

На церемонията по въвеждане в експлоатация на компресорна станция "Лозенец" присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, посланикът на Съединените американски щати у нас Н. Пр. Ерик Рубин, зам.-министрите на енергетиката Жечо Станков и Николай Николов, изпълнителните директори на БЕХ ЕАД Петьо Иванов, на "Булгартрансгаз" ЕАД Георги Гегов, на "Булгаргаз" ЕАД Николай Павлов, областният управител на Ямбол Димитър Иванов, председателят на комисията по енергетика Делян Добрев, депутати, представители на местния бизнес и други.

"Години наред се говореше за диверсификация, но тя не може да се случи със старите съоръжения. Сега с въвеждането в експлоатация на новите мощни компресори, които са реверсивни, можем да транспортираме природен газ във всички посоки", каза министър-председателят Бойко Борисов по време на откриването.

Инвестициите, които правителството прави в транзитната и газопреносната мрежа, изграждането на междусистеманата свързаност на България със съседните страни и разработването на местния добив са стъпките, които трябва да извървим, за да постигнем един от основните си приоритети – диверсификацията", подчерта енергийният министър Теменужка Петкова. По думите й диверсификацията ще гарантира на страната ни сигурност на доставките и конкурентни цени. Разнообразяването на енергийните източници, заедно с развитието на енергийните пазари са задължително условие за реализация на концепцията за газоразпределителен център на територията на България.

След като през месец октомври "Булгартрансгаз" ЕАД въведе в експлоатация компресорна станция "Ихтиман", днес заработи и тази до село Лозенец. Реконструкцията е част от проекта на обща стойност над 200 млн. лв. за модернизация на четири компресорни станции - "Странджа", "Петрич", "Лозенец" и "Ихтиман", чрез интегриране на нискоемисионни газотурбокомпресорни агрегати. През тази година предстои да бъдат въведени в експлоатация и модернизираните компресорни станции "Странджа" и "Петрич".

Компресорна станция "Лозенец" е включена в трасето на преминаващия през българска територия транзитен газопровод за Турция, Гърция и Македония. Реконструкцията на обекта включва разширение на наличната площадка и инсталиране на два нови газотурбинни компресорни агрегата в съседство с наличното оборудване, с което се увеличава мощността на горивната инсталация. Модернизацията на съоръженията се изпълнява от "Главболгарстрой", а доставката на оборудването е на американската компания Солар Турбайнс. Стойността на реконструкцията на компресорна станция "Лозенец" възлиза на близо 70 млн. лв.

С изпълнението на модернизацията и четирите компресорни станции се привеждат в съответствие с европейските екологични изисквания и се повишава тяхната експлоатационна безопасност.

Времето