Министър Петкова обсъди с представители на иранския бизнес възможностите за сътрудничество в газовата област между двете страни

Министър Петкова обсъди с представители на иранския бизнес възможностите за сътрудничество в газовата област между двете страни

Сътрудничеството между България и Иран в газовата област бе централна тема на разговора на министъра на енергетиката Теменужка Петкова със заместник- председателя на Иранската палата на търговията, промишлеността, мините и селското стопанство Фархад Шариф. В срещата участва и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

България разглежда Иран като един от потенциалните източници на газ за бъдещия газоразпределителен център, който вече бе представен по време на 18-та сесия на Смесената българо-иранска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество през м. март в Техеран. В краткосрочен план са възможни доставки на компресиран природен газ от Иран до грузинското пристанище Поти и оттам – през Черно море до България.

В дългосрочен план доставките могат да се правят чрез LNG терминали или чрез новоизградени газопроводи. В тази връзка министър Петкова представи актуалния статус на проектите за изграждане на междусистемни връзки със съседните държави, както и перспективите за участие на нашата страна в проекта за изграждане на LNG терминал край Александруполис.

"Този проект е много важна възможност за нас, защото ще ни осигури възможност за реална диверсификация на източниците на природен газ", каза министър Петкова.

За момента най-голям потенциал съществува в LNG доставките, смята Фархад Шариф. По неговото мнение, в по-далечно бъдеще е възможно в нашата страна да се изгради мини LNG комплекс, чрез който да се доставя природен газ както за България, така и за Европа.

България и Иран ще възстановят работата на работните групи по енергетика и природен газ в рамките на Смесената междуправителствена комисия. През следващите четири месеца предстои обновяването на техния състав и провеждане на заседания в София.

Времето