Преодоляна е кризата за лекарства за онкоболните

Преодоляна е кризата за лекарства за онкоболните

   Кризата с лекарства за онкологично болните е преодоляна. Това бе оповестено на редовната седмична пресконференция на Министерството на здравеопазването. В четвъртък аптечната мрежа в страната ще бъде снабдена с необходимите количество от медикамента “Тамоксифен”.

   Годишно в страната от рак заболяват 26 хил. души, заяви зам.-министърът на здравеопазването Петър Тенчев. Смъртността сред тези болни е 16 хил. души. До 75% от болните от рак на белите дробове се откриват в напреднал стадий на болестта, в късен етап се откриват и болните с напреднал рак на стомаха – 64% и на яйчниците – 61%. Планираната сума за лекарства на онкологично болните от бюджета за тази година е в размер на 15-16 млн. лв. Реално обаче тази цифра ще стигне 36 млн. лв. Разликата в сумите ще бъде покривана от други пера в хазната.

   В бордовете на директорите на бившите окръжни болници ще има представител на общините, бе оповестено още от зам.-министър Тенчев. По един представител на академичната общност ще има и във всяка от петте университетски болници.

   Предложението на Министерството на здравеопазването е в Закона за приватизация здравните заведения да не бъдат приватизирани по общия ред за раздържавяване на търговските дружества, заяви министър Божидар Финков. Предвижда се лекарите в поликлиниките да се ползват с преференции в процеса на приватизация, за да бъде запазен предметът на дейност на здравните заведения.

Водещи новини

Времето