Националната кампания на министерство на здравеопазването “как да се защитим от хепатит в”

Националната кампания на министерство на здравеопазването “как да се защитим от хепатит в”

   Националната кампания на Министерство на здравеопазването “Как да се защитим от Хепатит В” се провежда с цел по-добро информиране на българското общество за болестта Хепатит В – начините на заразяване, симптомите, лечението и най-вече профилактиката на болестта.

   Националната кампания стартира на 24 април 2001г. в гр. Пловдив. Ще бъдат проведени семинари в 9 града в страната и в тях ще вземат участие около 2500 семейни лекари. Те ще имат възможност да дискутират проблема Хепатит В с едни от най-изтъкнатите наши специалисти – клиницисти в тази област – проф. Григор Мечков, проф. Захари Кръстев и проф. Антония Мендизова. Целта е, чрез семейните лекари да се постигне по-добро информиране на българските граждани за профилактиката на Хепатит В, защото именно личните лекари общуват най-интензивно и непосредствено с пациентите и тяхна грижа е да формират здравната култура на населението.

   В глобален мащаб, борбата с Хепатит В е сред приоритетните проблеми на медицината, особено през последното десетилетие. През 1991 година Световната здравна организация призова всички страни да включат до 1997 година имунизация срещу Хепатит В в Национална Имунизационна Програма. Повече от 100 страни, включително и България откликнаха на този призив. През 1992 година в България беше въведена задължителна имунизация срещу Хепатит В на всички новородени.

Водещи новини

Времето