Проверка на причините за смъртта на драгомира тенева от гр. стара загора

Проверка на причините за смъртта на драгомира тенева от гр. стара загора

   Във връзка със смъртта на бременната Драгомира Василева Тенева, настъпила в Многопрофилна болница за активно лечение "Проф.Ст.Киркович" гр.Стара Загора, Министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев разпореди проверка със Заповед № РД 09-872/12.12.2000 На 14.ХII.2000 г. комисия в състав - националният консултант по акушерство и гинекология към МЗ – доц.Никола Василев, заместник председателят на БЛС – доц. Милан Миланов и д-р Емилия Ташева – държавен експерт в МЗ, извърши обстойна проверка в гр.Стара Загора. Комисията се срещна с всички лекари, имащи отношение по случая, а така също и с Ръководството на болницата. 

    Заключенията на комисията са:

   1. Драгомира Тенева умира от усложение на крайно рядка нозологична единица от групата заболявания, причинени от бременността. Касае се за комбинирана двуплодна бременност /нормотопична и ектопична/, при която ектопичното плодно яйце е разположено в маточния рог /ъгъла на матката/. Заболяването се среща изключително рядко – 1:200 000 бременности, и може да затрудни и най-квалифициран медицински екип.

    2. Леталният изход е настъпил в резултат на спонтанен пробив на маточната стена в зоната на ектопичното плодно яйце. Това е усложнението на заболяването, довело до масивен вътрекоремен кръвоизлив и до летален изход.

    Акушерското заболяване на Д.В.Тенева не е било диагностицирано приживе. Това в никакъв случай не може да се интерпретира като нарушение на добрата лекарска практика, предвид изключителната рядкост на заболяването.В същото време комисията констатира пропуски в организацията на дейността в болницата, както и възможности за по-добро диагностично и клинично поведение в процеса на лечение на усложнението.Предвид гореизложеното Министерство на здравеопазването сезира изпълнителния директор на МБАЛ-АД "Проф.Ст.Киркович" гр. Стара Загора за предприемане на съответните мерки.

   Резултатите от проверката на МЗ по случая са изпратени и до: Българския лекарски съюз за преценка - представляват ли допуснатите пропуски при диагностиката и лечението на усложнението нарушение на правилата за добра медицинска практика, и за предприемане на съответните мерки.

    Съвета на директорите на МБАЛ "Проф.Ст. Киркович" АД за разглеждане на случая и доклад относно предприетите мерки.

Водещи новини

Времето