Справка за епидемичната обстановка в страната за периода 08.04 -14.04. /16-та седмица/

Справка за епидемичната обстановка в страната за периода 08.04 -14.04. /16-та седмица/

   През изминалата седмица са регистрирани общо 9029 случая на остри заразни заболявания, срещу 9383 за предходната. От тях 7960 са острите респираторни заболявания, срещу 8365 за предходната седмица.

   Чревни инфекции:

   Регистрираните случаи са както следва:

• вирусни хепатити - 70 случая срещу 83 за предходната седмица;

• дизентерия - 20 случая срещу 12 за предходната седмица;

• салмонелози - 15 случая срещу 26 за предходната седмица;

• колиентерити - 3 случая срещу 6 за предходната седмица;

• ентероколити - 147 случая срещу 134 за предходната седмица.

   Въздушно-капкови инфекции:

  Регистрирани са 128 случая на скарлатина срещу 104 за предходната седмица. Варицелите са 584 срещу 514, епидемичен паротит-8 срещу 9 и рубеола - 30 срещу 27 за предходната седмица.

   Трансмисивни инфекции:

  Регистрирани са 8 случая на лаймска борелиоза срещу 13 за предходната седмица, 0 случая на марсилска треска срещу 11, 3 случая на ку-треска срещу 9 и 1 случай на Кримска-Конго хеморагична треска срещу 2 за предходната седмица.

   Регистриран е домашен хранителен епидемичен взрив вследствие на консумация на месо от мъртво конче, заклано и обработено в дома на ромско семейство в с. Детелина, община Долни Чифлик, Варненска област. Заболелите трима души се лекуват в Инфекциозна клиника във Варна и са в леко увредено състояние.

   Семеен взрив от хранително отравяне е регистриран и при четиричленно семейство от гр. Плевен, където след консумация на супа със студена яйчена застройка и рохко сварени яйца, всички консумирали развиват симптоми на токсикоинфекция в средно тежка форма. Извършените изследвания доказват като причинител Салмонела ентеритидис. Най-вероятният фактор за предаване на заразата са яйцата, закупени от непознат частен търговец на пазара в града. И по двата случая са уведомени ветеринарно-санитарните органи и са разпоредени необходимите противоепидемични мерки.

   Министерството на здравеопазването още веднъж предупреждава, че закупуването на хранителни продукти от нерегламентирани, непознати търговци, при липса на хладилни условия за съхранение и необходимата здравна документация крие сериозни рискове за здравето на населението.

Водещи новини

Времето