Справка за епидемичната обстановка в страната за периода 08. 04 -14. 04. /15-та седмица/

Справка за епидемичната обстановка в страната за периода 08. 04 -14. 04. /15-та седмица/

    През изминалата седмица са регистрирани общо 9383 случая на остри заразни заболявания, срещу 9431 за предходната. От тях 8365 са острите респираторни заболявания, срещу 8259 за предходната седмица.

    Чревни инфекции:

    Регистрираните случаи са както следва:

    - вирусни хепатити - 83 случая срещу 82 за предходната седмица;

    - дизентерия - 12 случая срещу 4 за предходната седмица;

    - салмонелози - 26 случая срещу 11 за предходната седмица;

    - колиентерити - 6 случая срещу 3 за предходната седмица;

    - ентероколити - 134 случая срещу 161 за предходната седмица.

    Въздушно-капкови инфекции:

   Регистрирани са 104 случая на скарлатина срещу 151 за предходната седмица. Варицелите са 514 срещу 669, епидемичен паротит-9 срещу 4 и рубеола - 27 срещу 33 за предходната седмица.

    Трансмисивни инфекции:

   Запазва се тенденцията за ежеседмичното нарастване броя на заболелите, което се дължи на активизирането на кърлежите, чрез които става заразяването. Регистрирани са 13 случая на лаймска борелиоза срещу 8 за предходната седмица, 11 случая на марсилска треска срещу 4, 9 случая на ку-треска срещу 6 и 2 случая на кримска Конго хеморагична треска срещу 1 за предходната седмица.

    Регистрирани са и два случая на ботулизъм. Касае се за семейно огнище, в което след консумация на домашно приготвена рибна консерва заболяват баща и дъщеря на 44 и 16 год. от гр. Брезник, Пернишка област.

    Болните са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на МБАЛ гр. Перник, приложен им е противоботулинов серум и са в добро общо състояние.

    През седмицата има един смъртен случай от остро заразно заболяване. Починалият е мъж на 46 год. от гр. Сливен, с диагноза марсилска треска.

    От ХЕИ Силистра постъпи информация за възникнал вътреболничен взрив в Дом за отглеждане и възпитание на деца лишени от родителски грижи в с. Малък Преславец, Силистренска област.

    За периода 04-13.04.2002 год. с висока температура и многократни диарийни изхождания заболяват 7 деца на възраст 5-6 год. От тях 5 са хоспитализирани и 2 с по-лека клиника са оставени на лечение в дома. От проведените микробиологични изследвания като причинител на инфекцията се доказа шигела флекснери /дизентерия/.

    Предприети са необходимите профилактични и противоепидемични мерки. Изследват се всички контактни /домуващи и персонал/. До момента само при едно от контактните деца е установено носителство на шигела флекснери.

    Регистриран е и вътреболничен взрив в сектор “Недоносени” на Неонатологично отделение при МБАЛ гр. Кърджали. Възпаление и инфектиране на мястото на прилагане на продължителна инфузионна терапия е констатирано при 4 новородени деца. От взетия материал за микробиологично изследване като причинител на инфекцията е изолирана Клебсиела пневмоние.

    Своевременно са предприети необходимите противоепидемични мерки, с което е спряно разпространението на инфекцията.

    В Дом за медикосоциални грижи за деца в гр. Кърджали също е възникнал вътреболничен взрив. За периода 25.03.-15.04. 2002 год. с висока температура, многократни повръщания и диарийни изхождания са заболели общо 32 деца на възраст от 2 месеца до 7 год. Засегнати са всичките пет отделения в дома. Лечението се провежда на място. Само едно от децата /на 8 месеца/ е преведено в ИО на МБАЛ гр. Кърджали, където на 13.04.2002 год. е починало с диагноза токсикоинфекциозен синдром, остър ентероколит.

    От проведените микробиологични изследвания на фекални проби до момента не е изолиран причинителят на инфекцията. Най-вероятно се касае за заболяване с вирусна етиология / ентеровирус/.

    Епидемиологичното проучване и микробиологичните изследвания продължават. Предприети са необходимите мерки за прекратяване разпространението на инфекцията.

    От ХЕИ Търговище постъпи информация за констатирано нарушение при извършване на профилактична имунизация при 7 годишно дете от град Омуртаг. Вместо ваксина срещу дифтерия и тетанус /ДТ/, мускулно е приложена орална полиомиелитна ваксина.

    След инцидента незабавно е уведомено МЗ, дадени са съответните разпореждания и са предприети необходимите мерки. Детето е хоспитализирано и до момента няма изявени нежелани реакции. За изясняване на случая на място са изпратени националните консултанти по епидемиология и инфекциозни болести.

Водещи новини

Времето