Установен е източникът на заразяване в русе

Установен е източникът на заразяване в русе

   По повод епидемичния взрив на салмонела ентеритидис в Русе, от 28 април до 7 май в Инфекциозното отделение на многопрофилната болница в града са приети 37 деца, заяви заместник-министър д-р Любомир Куманов.

   Той съобщи, че всички деца са се хранили от една и съща млечна кухня. Бързата намеса на лекарите-клиницисти е диагностицирала инфекцията и още на 1 май е изолиран причинителят. След извършване на микробиологични изследвания при 17 от децата е установено салмонела ентеритидис. Взети са проби и на персонала на централната детска кухня. Двама от тях са дали положителна проба, но без клиника. Последно персоналът е бил проверяван на 22 март т.г. Вече е уточнен и най-вероятният виновник за инфекцията – общ работник, участвал в разливането на храната.

   Заразата най-вероятно се дължи на лоша лична хигиена – обобщи нац.консултант по инфекциозни болести доц. Майда Тихолова.

   Зам.министър Куманов съобщи, че министерство на здравеопазването е поддържало постоян контакт с колегите си от Русе и е оказвало всестранно съдействие за бързото решаване на този проблем.

   Под контрол на общопрактикуващия лекар в Омуртаг е 7-годишното дете, имунизирано погрешно с полиомиелитна ваксина, вместо с комбинираната дифтерия-тетанус /ДТ/. Детето е изписано от Инфекциозна болница - София в добро с ъстояние, но се наблюдава за евентуални бъдещи усложнения.