БЛС май не трябваше изобщо да си провеждат събора

БЛС май не трябваше изобщо да си провеждат събора

След събора си през почивните дни Българският лекарски съюз (БЛС) реши, че ще въведе минимална цена на частните прегледи от 24 лева, а при дъмпинг докторите ще се глобяват и дори могат да им се отнемат лекарските права. Мотивите за предложението са, че има лекари, които преглеждат на по-ниски цени, което според БЛС е нечестна конкуренция, а качеството на услугите не може да е задоволително при цена по-ниска от 24-те лева. Друг е въпросът дали с увеличаването на цената, качеството моментално ще се вдигне.

Накратко, БЛС се възползва от монополното си положение на квази-държавна съсловна организация и се опитва да налага правила на всички в бранша.

Подобни опити са не само нелогични, но и незаконни. Законът за защита на конкуренцията гласи: „Забранени са всякакъв вид споразумения между предприятия, решения на сдружения на предприятия, както и съгласувани практики на две или повече предприятия, които имат за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар, като пряко или косвено определяне на цени” (чл. 15 от ЗЗК). Законодателството в този случай защитава и предлагащите услугата, и техните клиенти. Определянето на цени е може би най-големият враг на конкуренцията и по-никакъв начин не може да се твърди, че изкуственото повишаване на цените ще доведе до по-високо качество на услугата. Напротив, знаейки, че определената такса така или иначе е осигурена, лекарите няма да имат толкова стимули да се борят за пациенти.

Ефектите са вече доказани в практиката: ниско качество и високи цени. Лекарите или ще се опитват да избягат от ограничението, което ще ги превърне в нарушители и престъпници, или просто ще увеличат цената на услугата си, което ще намали пациентите им. При положение, че нивото на държавното здравеопазване в момента е меко казано незадоволително, подобно намесване в частната практика е извън всякаква логика и ще накърни правата и на двете страни. Никой не може по-такъв груб начин да се намесва в отношенията лекар-пациент, особено в частната практика. Опитите за влияние на БЛС директно върху пазара вече показват картелизирането на гилдията и голямата власт, предоставена в ръцете на съсловните организации.

И докато трябва да се върви към „освобождаване” на лекарите от регулациите, които им налага БЛС като задължително членство, ограничаване на навлизането на пазара и различни регулации на дейността, сега обсъждаме може ли съсловната организация да наложи подобна тежко ограничение.

След като новината предизвика скандал в обществото, Комисията за защита на конкуренцията се самосезира и започна проверка на законосъобразността на подобно „споразумение”.  Явно предусетили накъде вървят нещата, от БЛС решиха, че подът на таксата няма да е задължителен, а препоръчителен. Сега, ако КЗК си свърши работата, предложението ще отпадне напълно.    

Водещи новини

Времето