Министърът на здравеопазването доц. божидар финковще подпише споразумение за сътрудничество

Министърът на здравеопазването доц. божидар финковще подпише споразумение за сътрудничество

Днес, министърът на здравеопазването доц. Божидар Финковще подпише Споразумение за сътрудничество в областта на здравеопазването с Югославия по време на посещението на министъра на външните работи на Съюзната Република г-н Горан Свиланович у нас.

С подписването на споразумението между правителствата на двете държави ще бъде прекратено действието на междуправителствената здравна Спогодба от 16.01.1963, която е морално и терминологично остаряла и не само не подпомага сътрудничеството, но в известен смисъл му пречи. Споразумението ще допринесе за разширяване и конкретизиране на здравното сътрудничество между двете страни в областта на здравната реформа, опазването на майчиното и детско здраве, профилактиката и лечението на незаразните заболявания (онкологични, белодробни, диабет, травматизъм, ендемична нефропатия), санитарно-епидемиологичния контрол на инфекциозните и паразитни заболявания, лекарствената политика, подготовката и следдипломното обучение на медицински кадри. Предвижда се и сътрудничество в областта на медицинската наука при обявен взаимен интерес в определени области от науката.

Споразумението предвижда, че конкретизирането на здравното сътрудничество и финансовите условия за неговото осъществяване ще намерят място в планове за сътрудничество между Министерство на здравеопазването на България и Съюзния комитет за труд, здраве и социални грижи на Югославия. Министерство на здравеопазването има готовност и веднага след подписването ще започне подготовката на Проект на такъв двустранен план.

Времето