Какво се случва след фалита

Какво се случва след фалита

У много хора битува убеждението, че фалитите са лоши явления, защото имат разрушително действие - няма вече кой да предостави стоките или услугите, хора остават без работа, въобще катаклизъм. Това е и често аргументацията при настояване държавата да спасява фалити с пари на данъкоплатците.

Последните няколко седмици предоставиха един чудесен пример как това не е вярно. В началото на месеца фалира най-популярната нискотарифна авиокомпания с полети до Виена - SkyEurope. Наивните вероятно са предположили, че това означава, че скоро няма да могат да летят евтино до тази дестинация. Пазарът обаче реагира незабавно на отворилата се ниша - нискотарифната авиокомпания FlyNiki, собственост на бившия автомобилен пилот Ники Лауда, обяви, че започва да обслужва маршрута от февруари.

Така проблемът с „изчезналата услуга" е вече разрешен и потребителите ще бъдат обслужени. За новооткритата дестинация ще е необходим и допълнителен персонал - не е рядка практиката да бъдат наети дори същите освободени хора от фалиралата компания - те имат опит в бранша и в обслужването на трасето. Така е решен и проблемът с уволненията в старата фалирала компания.

При положение, че и услугата е почти същата, и персоналът може да е същия, това, което различава старата фалирала компания от новата, е управлението. Ако се задържи, новата компания вероятно ще е тази, която планира по-прецизно дейността си и оценява по-добре услугите. Това подобрение би било невъзможно, ако старата компания не беше оставена да фалира и новата да заеме нейното място. А докато има възможности за печалба от дейност, винаги ще има желаещи да я извършват.