General Motors

General Motors

На 1-ви юни „General Motors" обяви началото на процеса на контролиран банкрут, след като не успя да балансира финансовото си състояние. Чрез този процес компанията цели преструктуриране на капитала си, като се отърве от голяма част от активите си. Освен това правителството ще кредитира отново GM, като този път финансовата помощ е от 30 млрд. долара.

Но дали това ще се окаже най-добрият път, по който може да поеме автомобилния гигант? Дали това е оптималното решение за обществото като цяло или то ще задълбочи допълнително състоянието на американската и световната икономика?

Ако погледнем финансовия резултат на компанията от началото на века, ще забележим че, тя не е имала много поводи за радост. С изключение на периода 2001-2004г., когато отчита годишни печалби между 1.5 и 2 млрд. долара, от 2005 г. насам резултатите са силно на червено - обща загуба от 88 млрд. долара. Добавяйки и освободените служители, които са над 100 хиляди, в момента компанията е изключително затънала и правителството се опитва да я повдигне чрез  наливане на средства, като с последната помощ, общия отпуснат кредит става 50 млрд. долара. Общо дълговете на компанията са 172.8 млрд. долара, а активите едва 82.3 млрд. долара.

Обикновено свободният капитал сам търси най-добрите инвестиции. В случая обаче, няма интерес  на частни капитали, които желаят да закупят GM. А това може да значи само едно - никой освен правителството не смята, че тази инвестиция си заслужава. Това е намеса на свободния пазар, която може единствено да го изкриви, вместо той сам да елиминира участниците, които не се класифицират като конкурентноспособни. Затова за постигането на устойчив икономически растеж е нужен пазар, на който се състезават само най-силните. Проблемът обаче е политически, тъй като в стремежа си правителството да предотврати още фалити, допълнителна безработица, край на спада на БВП и защита на кредиторите на компанията, то ще създаде далеч по-сериозни проблеми - задълбочаване на дълговете на неконкурентна компания чрез публични средства.

 

** Член на Клуба на студентите към ИПИ

Времето