Да продаваш краставици на краставичар

Да продаваш краставици на краставичар
 

Държавната агенция по туризъм щяла да рекламира българските курорти...на българи. Звучи като народната поговорка да продаваш краставици на краставичар. Всъщност кампанията вече е факт и тече по много национални медии. Струва 6 милиона лева... По принцип няма нищо лошо в това да поемеш инициатива да продадеш нещо, но когато средствата за опитите, изразени в рекламна кампания за 6 милиона лева, идват от джоба на същите хора, към които кампанията е предназначена, това изглежда доста абсурдно.

Първо, българите много добре познават прелестите на страната си. Те нямат нужда да им се показват отново и отново, и то за тяхна сметка.

Второ, българските курорти може би наистина имат нужда от изкуствено напомпване на престижа, защото напоследък той много спадна. Пренаселеност, лоша инфраструктура, немърливо обслужване, и всичко това на цена, която не си заслужава. Истината е, че в последно време българите разбраха, че почивката в чужбина на разумна цена не е утопия и започнаха да предпочитат чужди курорти. Българите не са забравили колко е красива страната им, а просто са осъзнали, че родните курорти не са конкурентни. Така че докато състоянието им не се подобри, рекламата към българи е излишна. Оттук нататък, ако някой все пак проявява желание да налее 6 милиона за кампанията, това не трябва да е българският данъкоплатец, ами туристическия бизнес директно виновен за лошата репутация на курортите ни.

Досега ставаше дума за рекламна кампания на стока второ качество за 6 милиона лева. А как ви се струва новината, че преди три дни големите сдружения в туризма поискаха спешна антикризисна програма и още 20 млн. лв.? Ако мине...

* Велин Пеев е стажант в ИПИ.

Водещи новини

Времето