Световната здравна организация ще подкрепи България при необходимост със специалисти и антивариолна ваксина

Световната здравна организация ще подкрепи България при необходимост със специалисти и антивариолна ваксина

В писмото-отговор до Министерство на здравеопазването, Европейското бюро на Световната здравна организация потвърждава своята ангажираност - при възникване на случаи на вариола да организира спешното изпращане на международен екип от специалисти, както и да насочи противовариолна ваксина за нуждите на съответната страна-членка. СЗО посочва като най-ефективен начин на действие имунизирането на хората при възникнало епидемично огнище в рамките на 72-часовия “прозоръчен период” между заразяването и проявяването на първите признаци. Този начин на действие е доказал своята ефективност в периода на ликвидиране на заболяването през 70-те години на миналия век.

Полученото писмо потвърждава правилността на решенията на Експертния съвет по епидемиология към МЗ. Всички по-нататъшни мерки ще се обсъждат в зависимост от конкретна епидемична ситуация.

Министерството е изпратило писмо с инструкции до всички районни центрове по здравеопазване, хигиенно-епидемиологичните инспекции и многопрофилните болници за активно лечение за запознаване с особеностите на епидемичния процес при използване на биологични агенти като оръжия и указания за мерките, които е необходимо да вземат за поддържане на готовност за работа в такива условия.