Бул био нцзпб еоод получи разрешение за производство в съответствие с добрата производствена практика и iso 9001:2000

Бул био нцзпб еоод получи разрешение за производство в съответствие с добрата производствена практика и iso 9001:2000

На 27 февруари 2003 г., от 17.00 часа, в Заседателната зала на Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/ ще се състои среща-коктейл. Поводът е - БУЛ БИО НЦЗПБ ЕООД получи Сертификат за одобрение № 368090 за съответствие с ISO 9001:2000 и Разрешение № 1-65 за производство като производител, отговарящ на изискванията на ЗЛАХМ и Добрата Производствена Практика.

БУЛ БИО НЦЗПБ ЕООД произвежда ваксини, серуми, кръвни деривати, алергени, имуностимулатори, диагностикуми и други биопрепарати с най-високо качество, които отговарят на най-високите международни стандарти за борба със заразните и паразитни болести. Бившият производствен отдел на Националния център по заразни и паразитни болести е с 120-годишна история. Дружеството произвежда около 600 препарата по технологии, разработени от висококвалифицираните специалисти на центъра. Те отговарят на изискванията на Световната здравна организация и Европейската фармакопея. Противотуберкулозната БЦЖ ваксина се изнася в над 100 страни. Дружеството е лицензирано като един от петте доставчици в света на БЦЖ ваксина за Имунизационната програма на СЗО /УНИЦЕФ/. Изнася ваксини срещу тетанус и коклюш, ППД туберкулин, имуностимулатори и др.

В резултат от имунизациите с произвежданите у нас ваксини срещу туберкулоза, дифтерия, коклюш и тетанус рязко е намалена или ликвидирана заболяемостта от тези болести. Заболяванията от коклюш и тетанус днес са единични случаи, а от дифтерия – от 43% са снижени на нула от пет години. БЦЖ-ваксинацията е въведена през 1952 година при заболяемост 398%, днес този показател е 41%.

Водещи новини

Времето