Платежният баланс на страната за първите шест месеца

Платежният баланс на страната за първите шест месеца

Тази седмица излязоха предварителните данни за платежния баланс на страната за първите шест месеца на годината. Дефицитът по текущата сметка се увеличава и достига 11.5% от прогнозния БВП за 2008 г. спрямо 10% за същия период на миналата година. Основната причина за дефицита е дисбалансът по търговското салдо, който достигна 8,39 млрд. лева за първото полугодие. Увеличението спрямо 2007 г. е повече от 2 млрд. лева. Износът на годишна база расте с 24.6%, но вносът го изпреварва с ръст от 27%. Важно е да се отбележи, че тези растежи са в номинални величини, т.е. вносът и износът се измерват по текущи цени. Основната причина за бързия растеж на вноса е нарастването на цените на суровините в глобален аспект, особено на петрола и природния газ, а не нарастване на физическия обем на внесени стоки в страната. Търговският баланс само с Русия и Украйна за първите шест месеца е отрицателен в размер на близо 5 млрд. лв., което допринася повече от 50% за общия търговски дефицит в икономиката. От своя страна износът също се влияе от нарастване на общото ценово равнище в страната. Средногодишната инфлация до юли 2008 г. е 14,2%.

Въпреки че за чуждестранните анализатори и експерти от Международния валутен фонд и Световната банка дефицитът по текущата сметка представлява основен проблем за икономиката на страната, няма еднозначна връзка между икономическия растеж и платежния баланс. От една страна нетният износ (износът минус вноса) е един от компонентите на БВП в страната и колкото по-голям е дефицитът, толкова по-малък е брутният продукт. Но от друга страна дефицит по текущата сметка автоматично означава излишък по финансовата сметка, т.е. страната привлича капитали и спестявания от чужбина. А не трябва да забравяме, че именно спестяванията, които се превръщат в капитал, са основният двигател на по-високата производителност и на икономическия растеж в дългосрочен план. Спестяванията само в страната не са достатъчни за бърз растеж на икономиката, нужно е да привличаме капитали от чужбина. А необходимо условие за това е да се спечели доверието на чуждестранните инвеститори и да се създадат възможности за реализиране на печеливши бизнес идеи.

Няколко фактора обаче могат да застрашат макроикономическата стабилност на страната. От една страна, глобалната криза и намаляване на ликвидността на международните пазари автоматично означава отдръпване на капитали и инвестиции в страната. Другият фактор е вътрешнополитически - имиджът на страната ни се влоши след последните доклади на Европейската комисия. Неефективната съдебна система е една от най-големите пречки пред правенето на бизнес.

Данните за преките чуждестранни инвестиции през първите шест месеца потвърждават очерталата се тенденция към отдръпване на инвестиции в страната. През първото полугодие преките инвестиции в страната намаляват с 18%. Най-голям принос за това има намалението на притока на инвестиции в секторите недвижими имоти и строителство с 36%. Инвестициите в преработващата промишленост и финансово посредничество от своя страна отбелязват ръст с 47%. Като цяло преките инвестиции в страната покриват 54.9% от дефицита по текущата сметка за първите шест месеа, докато за същия период през 2007 г. покритието е било 87,9%.

Въпреки че дефицитът по текущата сметка се увеличава, а преките чуждестранни инвестиции намаляват, общият баланс е положителен в размер на 2,49 млрд. лева при 1,75 млрд. лв. през 2007 г. Това означава, че положителният баланс на капиталовата и финансова сметка на платежния баланс изцяло покрива дефицита по текущата сметка. Основен принос за това има нарастванеот на перото "други инвестиции" с повече от 3,39 млрд. лева спрямо миналата година. Те включват заеми на местни лица от чужбина, депозити на нерезиденти и външни вземания на предприятия.

Данните за първите шест месеца показват, че засега не се случват песимистичните сценарии за "твърдо приземяване" на икономиката, които се предричат от някои чуждестранни анализатори. Но в този момент е от решаващо значение да продължат структурните реформи в страната и да се подобрява бизнес средата чрез по-малко бюрокрация, ефективна защита на правата на собственост и работеща съдебна система. Това е единственият начин да се противодейства на глобалната криза и да се запазят високите темпове на растеж на българската икономика.

Преки чуждестранни инвестиции в страната по тримесечия за периода 2004-2008 г. (млн. евро)

Източник: БНБ

Времето