Нов доклад на Световната банка. Какво произлиза от него?

Нов доклад на Световната банка. Какво произлиза от него?

Световната икономическа литература ясно дефинира силната корелираща връзка между качеството на публичното управление и степента на икономическо развитие на определена стрaна. На базата на тази основна зависимост[1] иконoмисти от Световната банка се опитват да измерят различни индикатри за добро публично управление и по този начин да съставят класация на базата на проведено изследване, в което участват 212 страни. Най общо класацията се стреми да квантифицира параметри за качеството на публичното управление и съответно да идентифицира области, където са необходими реформи и/или подобряване на конкретни дейности в публичното управление. 

Изследването се базира на шест индикатора[2] -  борба с корупцията, върховенството на закона, политическата стабилност, ефективност на управлението, свобода на словото и действието, и работата на регулаторните органи. Както вече споменах в доклада са включени 212 страни, като времевияt обхват на изследване е от 1996 до 2007 година.

България показва добри резултати по отношение на политическата стабилност и свободата на словото, като страната заема една от водещите позиции по тези индикатри в региона на Балканите и Източна Европа.

За разлика от тях другите индикатори за добро публично управление поставят доста въпросителни по отношение на качеството на управление в България.

Например индикаторът на борба с корупцията в България (53.1) е най-нисък от целия Европейски съюз. В допълнение на това усреднената стойност на този индикатор за страните от ОИСР е 90.5. Несъмнено този индикатор е в пряка зависимост и от върховенството на закона, където положението също е доста зле (51.4). Именно това са два от най-невралгичните аспекти на качеството на воденето на пoлитики и ефективността от прилагането им в областта на изпълнителната и съдебната власт. В тези сектори  е необходимо наличието на няколко основни фактора, които биха могли да спомогнат за минимизиране на корупцията и извеждането на преден план върховенството на закона:

  • Ясни и точни правила (за всички) за правене на бизнес, в това число съкращаване на регулационната база от страна на държавата
  • Премахване на „законови вратички" в процеса на осъществяване на обществени поръчки[3]
  • Ясни правила на работа, конкретни отговорности и конкретни последствия при провали при изпълнението на поети ангажименти/отговорности от страна на държавни институции (от изпълнителна, законодателна и съдебна власт)
  • Ефективна правораздавателна система. Например повече и по-бързо разрешени дела с влязла в действие присъда. 
  • Прехвърляне на публични дейности към частния сектор. Историята документира, че в повечето случаи държавата отнема от частните предприемачи функции, от колкотo да делегира такива. Затова и в случая корупцията показва как държавата не може да се справи, независимо от винаги стоящия теоретичен аргумент за наличието на пазарен провал, и в следствие на това трябва да позволи на частния сектор да поеме това, с което доказано му е присъща дейност.
  • И др.

Подобно е положението и по отношение на ефективността на управлението, както и на върховенството на закона. Тук отново страната ни показва незадоволителни резултати (59.2). В сравнение, за страните от ОИСР индикатора показва стойност от 88.7. Видно е, че дори и при най-добра политическа воля за реформа нещата в държавната администрация не са особено цветущи. Държавните чиновници така и не успяват да се справят с предизвикателството на ИКТ и oвладяването (поне на елементарно ниво) на чужд език. В допълнеие на това т.нар. е-правителство (въпреки някои неoспорими достижения) все още не може да заработи както е превидено в редица статегии и приети докумени.

Тоест и в този сектор трябва да се предприемат доста промени, като например:

  • Въвеждане на принципа за „доказване на съществуване" на административни структури. Тоест времената се променят, политиките се променят, динамиката на реконстукция на административните структури не се променq. Идеята е всяка една институция да има ясното съзнание, че ако не си върши добре работата или пък, ако чисто функционалното й предназначение исторически е изиграло своята роля, то тогава тя може да бъде закрита или преструктурирана
  • Оптимизиране на административния апарат поне с предвидените 12% (това трябва да се приема по-скоро, като необходимия минимум, а не като крайно достигнато ниво) 
  • Естествено ускоряване на темповете на въвеждане на принципите на е-правителството и постепенното избягване на „хартията", като начин на общуване
  • Въвеждане на по-строги изисквания при назначаване на държавни служители. Като минимум изискване на владеенe на определено  ниво на компютърна и лингвистiчна грамотност
  • Премахване на редица пречки залегнали в нормативната база, кaсаещи процеса на съкращаване на заети в сферата на публичнатата администрация
  • И др.


 


[1] Спокойно можем да твърдим, че тази зависимост се е превърнала в икономическа аксиома

[2] За целта на изследването Световната банка възприема коефициент 1 за най-лош вариант и 100 за най-добър възможен вариант.

[3] За повече информация по темата вижте сатията на Велико Димитров, тук

 

 

Водещи новини

Времето