Съобщение на пресцентъра на министерство на здравеопазването

Съобщение на пресцентъра на министерство на здравеопазването

По данни на СЗО към 18.03.2003 г. от различни страни са докладвани 167 случая на тежък остър респираторен синдром (ТОРС) – атипична пневмония, предизвикана от неизвестен агент.

Първият случай на заболяването е регистриран на 26.02.2003 г. в Ханой, Виетнам. Касае се за мъж, пристигнал същия ден от Хонг Конг, който няколко часа след пристигането развил грипоподобно заболяване с прояви на висока температура, суха кашлица, болки по мускулите, отпадналост и възпаление на гърлото. През следващите четири дни се развила пневмония, дихателна недостатъчност и тежка тромбоцитопения. Болният е включен на командно дишане и въпреки проведеното интензивно лечение е починал на 13.03.2003 г.

Към 05.03.2003г. седем души от медицинския персонал, който е обслужвал болния, също показват признаци на заболяването. Установеният инкубационен период е от 3 до 7 дни.

Към момента съобщените случаи от Виетнам са 43. Всички, с изключение на един, са имали пряк контакт с първия случай по време на болничния му престой.

Досега от Хонг Конг са съобщени 100 случая на приети в болници с подобни симптоми, два от тях са на командно дишане.

Отделни случаи са регистрирани и в Сингапур, Тайланд, Филипините, Индонезия и Канада. Случаите в Канада са седем, засягат две семейни огнища и при тях член на семейството е посещавал Хонг Конг в период от една седмица преди развитието на болестта.

На 15.03.2003г. на летището във Франкфурт е свален от полет от Ню Йорк до Сингапур пътник със симптомите на описания остър респираторен синдром. Същият е медицинско лице, имало тесен контакт в Сингапур със заболял от синдрома. Няма данни за предаване на заболяването на други лица в Германия.

Преобладаващата част от заболелите са лица, имали тесен контакт с други заболели от посочения синдром, като 90% от тях са медицински специалисти.

Точният механизъм на предаване и агентът, причиняващ заболяването, все още се изясняват. Най-вероятният механизъм е въздушно-капков, като не се изключва и заразяване чрез досег с телесни течности.

Епидемични взривове от атипични пневмонии са регистрирани през м. ноември и декември 2002 г. в провинция Гуандонг в Китай.

Епидемиологичното проучване на случаите продължава интензивно и в момента, изследват се множество материали от заболели, контактни и външна среда. Създадени са международни екипи от специалисти, които на място изясняват случаите.

Световната здравна организация засега не препоръчва ограничаване на пътуванията, включително и в засегнатите страни от Югоизточна Азия.

Министерството на здравеопазването е информирало граничните медицински власти на летищата и пристанищата в страната за основните симптоми на заболяването и дефиницията на случаите препоръчана от СЗО. Създадена е организация за ранно откриване, съобщаване и изолиране на евентуални случаи сред пристигащите пътници с особено внимание към тези пристигащи от засегнати страни. При установяване на подобна симптоматика заболелите се изолират, изследват и лекуват в съществуващите за целта болнични изолатори в Инфекциозните отделения по места.

Към настоящия момент не се налага предприемането на други ограничителни противоепидемични мерки. Не съществува никаква връзка между описаните случаи на тежък респираторен синдром и случаите на грипни заболявания и усложнения на отделни места в страната. Тиражирането на невярна информация в този смисъл може да предизвика неоснователна тревога сред населението и не допринася за осъществяването на ефективен епидемиологичен надзор.

Всеки човек със съмнения за развитие на каквито и да са форми на грипоподобно заболяване следва да се обърне навреме към личния си лекар или друг специалист и да изпълнява дадените от него указания.

Министерството на здравеопазването поддържа постоянна връзка със Световната здравна организация и другите специализирани медицински институции, ангажирани с проучването на случаите и ще уведомява своевременно обществеността за развитието на ситуацията и евентуалните противоепидемични мерки.

Водещи новини

Времето