Екип от 16 водещи специалисти оценява българската система за надзор на заразните болести

Екип от 16 водещи специалисти оценява българската система за надзор на заразните болести

Проверката започна на 12 май и ще продължи до 24 май 2003 г. Тя се осъществява по методиката и с финансовата подкрепа на Световната здравна организация. Екипът се състои от 16 експерти от Хърватска, Румъния, Англия, Франция, България и др.

Сред тях е и ръководителят на Програмата за заразни болести на Европейското бюро на СЗО д-р Бернардус Гантер. Ще бъде оценена цялостната дейност, свързана с контрола по разпространението на заразните болести – от ниво общопрактикуващ лекар, лаборатории, диспансери, хигиенно-епидемиологични инспекции, инфекциозни отделения, Национален център по заразни и паразитни болести до Министерство на здравеопазването и Национална здравноосигурителна каса. Ще се провери състоянието на системата в 12 области в страната – София и София област, Благоевград, Плевен, Ловеч, Кърджали, Хасково, Пловдив, Ст. Загора, Силистра, Враца и Монтана.
Оценката ще завърши с провеждане на работна среща с епидемиолози, микробиолози, вирусолози, инфекционисти и други специалисти, ангажирани в надзора. На специална среща на 22 май от 11.00 ч. в Аулата на Националния център по заразни и паразитни болести ще бъде изложен предварителният доклад на експертите и ще се обсъдят приоритетите и трудностите на противоепидемичната работа. В срещата ще участват и представители на Програмата на ООН за развитие /ПРООН/, Програмата на ООН за борба с ХИВ/СПИН, Уницеф, Световна банка и др. С изготвения от експертите доклад България ще получи възможност да кандидатства за участие в различни програми на СЗО, ЕС и други международни организации, подпомагащи дейности в областта на общественото здраве. След приемане на окончателния доклад ще бъде изработен План за действие, осигуряващ подобряването на противоепидемичната дейност в България.

Водещи новини

Времето