Отново са измерени стойности на вредни вещества над нормата от МК „Кремиковци” АД

Отново са измерени стойности на вредни вещества над нормата от МК „Кремиковци” АД


Отново са измерени стойности на вредни вещества над нормата в МК „Кремиковци” АД. Това показва анализът на резултатите от направеното в края на 2007 г. второ контролно измерване на емисиите на вредни вещества в металургичния комбинат.
В сравнение с резултатите от първото контролно мерене през март 2007 г. е отчетено повишено съдържание на олово в праха от агломерационните машини. Количеството на прах от различните металургични производства е от 1.8 до 10 пъти над допустимата норма. Превишението по показатели серен диоксид и общи въглеводороди е до 1.4 пъти над нормата.
Измерването е извършено във всички източници в добивните производства – агломерационно, стоманодобивно, коксохимично, вародоломитно и Топлоелектрическа централа (ТЕЦ).
Контролните измервания се правят съгласно годишен график на РИОСВ – София, съвместно с Изпълнителната агенция по околна среда.

Въз основа на получените резултати от измерването ще бъде увеличена текущата ежемесечна санкция, която сега само по компонент въздух е 107 000 лв.