Започва мисия на глобалния фонд за борба срещу СПИН

Започва мисия на глобалния фонд за борба срещу СПИН

Тя ще оцени готовността на Министерството на здравеопазването за изпълнeние на първия етап от програмата “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”

Във вторник, 5 август, у нас пристига одиторски екип на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберскулоза и малария. В него са включени кoнсултанти на международна одиторска агенция и местният представител на Глобалния фонд. Целта на мисията, която ще продължи работата си до 7 август, е да изготви оценка за готовността на Министерството на здравеопазването за снабдяване и доставка на лекарства, медицинско оборудване, здравни продукти и други услуги за реализиране на Програмата «Превенция и контрол на ХИВ/СПИН».

Споразумението с Глобалния фонд за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на стойност 6 894 270 щатски долара за периода 2003-2005 г. за изпълнение на програма «Превенция и контрол на ХИВ/СПИН» бе подписан на 6 юни 2003 г. в Швейцария.

Основната цел на програмата е да се задържи ниско ниво на разпространение на ХИВ/СПИН в страната и да се предприемат спешни ефективни мерки, за да не допусне епидемично разпространение от ХИВ/СПИН в страната. Сред задачите, които ще се реализират с програмата, са и да се намалят рисковите практики сред уязвимите групи, да се гарантира достъп до грижи и качествено лечение на целевите групи и хората, живеещи с ХИВ/СПИН. Ще бъде осигурена и подходяща материална база и оборудване за епидемиологичен надзор, както и лекарства и медицински стоки.

Средствата от Фонда се предоставят на Министерството на здравеопаването и се контролират от членовете на Националния комите по профилактика и контрол на ХИВ/СПИН към Министерски съвет, представители на Програмата за развитие към ООН, академични и неправителствени организации, които сформираха Национален координационен комитет с 26 члена.

Изпълненеито на Програмата ще подкрепи основните дейности, заложени в «Националната програма за профилактика и контрол на ХИВ/СПИН и полово-предавани болести 2001-2007 г.». За нейното изпълнение пред последните 2 години МЗ отделя средно 4,5 млн. лв.

Освен превантивни дейности сред най-уязвимите групи в обществото, още през първата година от изпълнението на Програмата се очаква да бъдат реализирани и редица дейности за подобряване на обслужването на пациентите с ХИВ/СПИН:

- Ще бъде създаден Център за социална адаптация на хора, живеещи с ХИВ/СПИН и техните близки, роднини, приятели и партьори.

- Ще се обнови и оборудва със съвременна апаратура отделението по СПИН в Инфекциозна болница – София.

- Предвижда се да се създаде и подкрепи втори център на лечение на хора с ХИВ/СПИН извън София.

- Ще бъдат закупени лекарствени средства за лечение на опортюнистични инфекции за лица с ХИВ/СПИН.

- Предстои да бъдат разработени медицинска програма за лекари и обслужващ персонал за лечение, грижи и подкрепа на пациенти с ХИВ/СПИН и наръчници за лечение, грижи и подкрепа на пациенти с ХИВ/СПИН.

- Ще бъдат създадени програми за обучение и подкрепа на хората, живеещи с ХИВ/СПИН и подпомогане на групите за самопомощ на хората с ХИВ/СПИН.

Министерството на здравеопазването ще продължи да закупува и да предоставя лекарства за безплатна антиретровирусна терапия на пациентите с ХИВ/СПИН, както и средства за имунологичен и вирусологичен мониторинг на терапията.

Водещи новини

Времето