Регистрирана е първа стойност под алармения праг на серен диоксид в Перник

Регистрирана е първа стойност под алармения праг на серен диоксид в Перник


РИОСВ-Перник информира, че отпада необходимостта от предприемане на предпазни мерки от чувствителните групи на населението в града. Регистрирана е първа стойност под алармения праг за съдържанието на серен диоксид в атмосферния въздух. В 12.00 ч. от автоматичната измервателна станция ”Шахтьор” в Перник е отчетена стойност от 391, 46 мкг/м3 .
Днес сутринта в три поредни часа - от 7:00 до 9:00 часа, бяха отчетени превишения на алармения праг за серен диоксид /500 мкг/м3/ в пункт АИС ”Шахтьор” - Перник. Най-високата средночасова стойност от 786,82 мкг/м3 е измерена в 8.00 ч. Вероятни причини за високите концентрации на серен диоксид са следствие от работата на ТЕЦ „Република” към “Топлофикация Перник” ЕАД, повишеното потребление на твърдо гориво в битовия сектор, съчетано с неблагоприятните метеорологични условия / безветрие, мъгла/.
Незабавно от РИОСВ-Перник е задействана Инструкцията за информиране на населението при превишаване на установените алармени прагове за нивата на серен диоксид, азотен диоксид и озон. В изпълнение на дадените от РИОСВ предписания “Топлофикация Перник” ЕАД докладва, че са предприети действия за намаляване на производствените мощности до възможния минимум на централата.