Нова контролна проверка на водите на река Янтра след сигнала за мъртва риба потвърди, че няма промишлено замърсяване

Нова контролна проверка на водите на река Янтра след сигнала за мъртва риба потвърди, че няма промишлено замърсяване


На 26 юни, експерти на РИОСВ – Велико Търново извършиха нови проверки след сигнала за мъртва риба в река Янтра при с. Драганово. Измерванията, извършени на място от Регионална лаборатория – Велико Търново показаха, че всички показатели, включително и разтворения кислород са в нормите за водите на реката. Резултатите потвърждават констатациите на РИОСВ – Велико Търново, че изчерпването на разтворения кислород поради високите температури и протичащите процеси на цъфтеж е довело до замора на риба на 24 юни 2013 г.

РИОСВ даде предписания на кмета на село Драганово да бъдат премахнати островите от тръстика и водорасли, строителните материали от стария мост и събраните клони около опорите на съществуващия мост, предизвикващи задържане на водата и нейния цъфтеж.

При проверката на „Захарни заводи“ АД, гр. Горна Оряховица се установи, че работата с меласа е прекратена на 21 юни 2013 г. Предоставената справка от дружеството  показва, че меласова шлемпа е извозвана на 22 юни (събота) на собствена земя, намираща се до помпената станция в землището на гр. Горна Оряховица, на 500 м. от реката. От нея няма никаква възможност за постъпване на отпадъчна шлемпа в р. Янтра. Превозът на шлемпата се извършва от „Димкор“ ЕООД, с която има сключен договор от 6 август 2012 г. с клаузи за извозване на определеното място при стриктен контрол.

При направения оглед на място се установи, че депонираната шлемпа на 22 юни 2013 г. е частично запръстена и в момента продължава запръстяването.


РИОСВ – Велико Търново
062/620 358 в.109