Екипи на РИОСВ и Басейнова дирекция – Варна, следят състоянието на въздуха и водите след аварията в химическия завод „Полимери“ в Девня

Екипи на РИОСВ и Басейнова дирекция – Варна, следят състоянието на въздуха и водите след аварията в химическия завод „Полимери“ в Девня
Екипи на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Варна, и Басейнова дирекция – Варна, участваха днес в овладяването на аварията, възникнала на територията на химическия завод "Полимери" в Девня рано тази сутрин, заедно с екипи на Гражданска защита и община Девня. На мястото веднага е разположен пункт за пробонабиране.
 
Първата проба от въздуха е взета в 12,00 часа, а последващите са с периодичност през час и половина. Графикът за взимане на проби през утрешния ден е четири пъти дневно, като наблюдението ще продължи до обезопасяване на отпадъка. Първите резултати от анализите на пробите  ще са готови на 1 юли т.г.,  понеделник. 
 
На площадката на завода е установено изтичане на отпадни води. Взети са водни проби от две пробонабирания -  от площадката и от водите на река Девненска. Резултатът от анализите ще е готов също в понеделник сутринта.
 
Течът от резервоара е преустановен в 13,20 часа днес. Аварийната ситуация е овладяна, след като е преустановено изтичането на отпадъка в обваловката на двата резервоара, разположени на територията на Полимери АД.  Опасност за хората няма.
 
Разливът е започнал около 3,30 часа през нощта. Количеството на изтеклата течност не може да се установи с точност – според последни данни предполагаемото количество е около 150 тона отпадък от производството на дихлоретан. Течността се намира в обваловката на резервоарите – съоръжение с 20-сантиметрова бетонна стена, откъдето отпадъкът ще бъде обезопасен.