При лабораторните анализи на млякото със съмнения за живак не са установени примеси на чуждо тяло

При лабораторните анализи на млякото със съмнения за живак не са установени примеси на чуждо тяло

Във връзка със случая за съмнение за наличие на живак в кисело мляко, разпространявано в търговската мрежа на гр. Панагюрище, Министерството на здравеопазването предоставя следната информация:

На 16.08.2003 г. около 17.00 ч. в “Спешна медицинска помощ”, гр. Панагюрище медицинска помощ е получил гражданинът Дойчин Верьов Футеков, на 50 г., след консумация на кисело мляко със съмнение за наличие на живак на дъното на кофичката. Гражданинът е обяснил, че при консумация, когато в кофичката е останало минимално количество мляко, е забелязал наличие на неопределени примеси, изсипал е съдържанието и е установил, че наподобява живак, след което е потърсил лекарска помощ.

В “Спешна медицинска помощ” е направена стомашна промивка с медицински въглен. Гражданинът не е хоспитализиран поради липса на субективни оплаквания. Насочен е за наблюдение от личния лекар. По данни на личния лекар няма нарушение в здравословното състояние на г-н Футеков и на неговия син, който също е консумирал от млякото. Резултатите от извършените изследванията на кръвта – пълна кръвна картина, съдържание на уреа и креатинин, не дават отклонения от нормите.

Информация за случая постъпва в отдел “Държавен санитарен и противоепидемичен контрол” – гр. Панагюрище, и ХЕИ-Пазарджик на 18.08.2003 г. За изясняване на сигнала е сформирана комисия от заместник-кмета на Панагюрище, главен инспектор от Гражданска защита, представители на ХЕИ, ДВСК, РПУ и представител на производителя.

Комисията е констатирала, че киселото мляко е производство на фирма "МАРСИ", гр. Бургас с марката "Топмилк", с 2% масленост, в бяла пластмасова кофичка, с капачка от фолио в зелен цвят, с изобразен пейзаж и ведро с мляко. На капачката е маркирано ТС 062000, рег. №2205/2000г. на МЗ. Кофичките са по 450 гр.

Получената партида съдържа 1400 броя кофички мляко, от които от магазинната мрежа след сигнала са иззети и поставени под възбрана с акт от ДВСК 997 броя. Те се съхраняват при хладилни условия в склада на дистрибутора "РАДИНИК" - Панагюрище. За полученото кисело мляко е налице фактура №0001001566, ветеринарно-медицинско свидетелство №17563 ДВСК - Бургас, експертен лист №0212093 от 11.08.2003г.

Партидата е произведена на 10 срещу 11 август, получена е в Панагюрище на 11.08.2003 г., годна е до 20.08.2003 г. В магазинната мрежа е разпространена на 13.08.2003 г.

На 18.08.2003 г. от поставените под възбрана количества са изпратени проби за анализ в МВР-лаборатория - София (в т.ч. и минимално количество мляко, в което гражданинът е забелязал наличие на неопределени примеси), а на 19.08.2003 г. - и в лаборатория на Националната ветеринарно-медицинска служба в гр. София. Комисията е извършила също органолептична оценка на произволно избрани кофички мляко от партидата, при която не е констатирано наличие на чужди примеси в млякото.

За случая е сигнализирана ХЕИ – гр. Бургас, служители от която са извършили проверка съвместно с представители на ДВСК в предприятието за производство на млечни продукти на фирма “МАРСИ”. Резултатите от проверката показват, че не е възможно в киселото мляко да попаднат като страничени примеси на частички от живак при прилаганата в него технология за събиране, обработка, пълнене и затваряне на кофичките с кисело мляко. Аналогични са констатациите и при извършените проверки в предприятието, произвело пластмасовите кофички - “Пластмасови изделия” АД, гр. Средец.

Киселото мляко, повод за сигнала, е произведено от 4 тона прясно мляко, добито и събрано на територията на област Бургас. От млякото фирмата е произвела кисело мляко 1400 кофички и 291 кг кашкавал, който е в процес на зреене в предприятието. Кашкавалът е поставен под възбрана и от него са взети проби за анализ.

Към настоящия момент няма други сигнали за наличие на примеси в кисело мляко, както и такива за нарушения в здравословното състояние след консумация на кисело мляко от други потребители.

Изследвания на кръв и урина за съдържание на живак на гражданина, подал сигнала и неговото семейсто, не са извършвани. Същите са насочени за такива изследвания от личния лекар към МБАЛ “Иван Рилски” в столицата.

Водещи новини

Времето