Министерството на здравеопазването започва изграждането на единна централизирана системаза организация на трансплантациите

Министерството на здравеопазването започва изграждането на единна централизирана системаза организация на трансплантациите

До края на месец ноември Министерството на здравеопазването и експерти от болниците, свързани основно в трансплантационния процес, ще разработят единни стандарти за всеки етап и елемент от трансплантационния процес. Целта е всеки участник в медицинския екип да знае алгоритъма си на действие и да изпълнява стандартни процедури.

С тези стандарти ще бъде създадена и единна за страната централизирана система за провеждането на трансплантационния процес, която ще е организирана, координирана и подпомагана от държавата и която ще доведе до по-добър общ резултат. Това съобщи на пресконференция днес (27 август) министърът на здравеопазването Славчо Богоев.

Министър Славчо Богоев даде положителна оценка за организацията на институциите и медицинските екип, осъществили през миналата седмица мултиорганната експлантация и уникалната трансплантация на сърце и бял дроб. Ръководството на МЗ съвместно с ръководителите на медицинските екипи и на болниците, участващи основно в трансплантационния процес, на проведена вчера среща направиха задълбочен анализ на проведената операция, съобщи министър Богоев.

Според него тя е безпрецедентна не само от медицинска гледна точка, но и поради факта, че на различните етапи в нея са участвали общо над 500 специалисти от различни лечебни заведения, съвместно са действали органите на Министерството на здравеопазването, полицията, армията. Оказаната логистична подкрепа е на високо ниво, отчете министър Богоев.

Основният извод, който Министерството на здравеопазването прави от проведената през миналата седмица операция, е че трябва да се засили координацията между институциите - от началото на трансплантационния процес до самия му край, заяви министърът на здравеопазването. Според него само изграждането и действието на система от свързани мероприятия може да осигури краен успех на дейността по трансплантациите. При такова системно отношение към проблема може и най-точно да се определят потребностите и възможностите за инвестиране, за да знае обществото, че средствата, отделяни от държавата за трансплантации, се използват ефективно.

За целта още в средата на септември Общественият съвет по трансплантациите, който включва експерти от различни специалност и лечебни заведения, ще се събере, ще започне работа по алгоритъма на действие. Средата на октомври е срокът, в който всички медицински екипи, ангажирани в процеса, ще се съберат, за да се вземе решение за алгоритъма и на тази основа да се разработят самите стандарти за процедурите. Те, както и предвидените по Закона за трансплантациите 14 наредби, трябва да са готови до края на ноември, за да може от 1 януари 2004 г., когато трябва да влезе в сила Законът за трансплантациите, да е осигурена необходимата нормативна база, предвижда Министерството на здравеопазването.

Мрежата от донорски и трансплантационни центрове ще бъде разширена, такива бази ще се развият и извън София, съобщи министър Славчо Богоев едно от предвижданите направления за инвестиции. Къде ще бъдат те и какво медицинско оборудване е необходимо ще се реши след анализа, който Националният център за управление на трансплантациите “Бултрансплант” и представители на медицинските екипи трябва да направят. Като възможни центрове за развитие на трансплантациите МЗ вижда университетските болници в Пловдив, Стара Загора, Варна и Плевен. В момента у нас има 12 донорски бази, целта е такива да станат всички по-големи болници.

Водещи новини

Времето