Министърът на здравеопазването славчо богоев ще открие в стара загора проект за преструктуриране на болничния сектор

Министърът на здравеопазването славчо богоев ще открие в стара загора проект за преструктуриране на болничния сектор

Във вторник, 16 септември, министърът на здравеопазването Славчо Богоев ще посети Стара Загора. Там той ще открие проект за преструктуриране на болничната мрежа в областта, който се реализира с техническата помощ на Американската агенция за международно развитие.

Проектът е първа стъпка от реализирането на приетата от правителството Стратегия за преобразуване на болничната помощ. Със съгласието на централната и местните власти за него са избрани четири представителни за страната области – Габрово, Ловеч, Стара Загора и Разград.

Целта на проекта е да се направи оценка на реалното състояние на болничната помощ в Старозагорска област чрез ясно представяне и анализ на основните фактори, които влияят върху нея.Ще се анализира инфраструктурата на болничната помощ в областта, ще се преценят какви са реалните здравни потребности на населението от областта и как отговаря на тях създадената болнична мрежа чрез услугите, които предоставя.

Предвижда се работата на консултантския екип да продължи около 4 месеца. Като краен резултат изготвеният от него доклад трябва да посочи възможности за постигането на оптимално и ефективно използване на болничните ресурсите, така че да се задоволят конкретните нужди на обслужваното население.

Докладът на консултантския екип ще бъде представен на обществеността в Старозагорска област, за да се постигне консенсус за бъдещето на болниците в региона.

Анализът ще завърши с предложение до Министерството на здравеопазването за преструктуриране на болничната мрежа в областта и за финансиране на този процес.

По време на посещението си в Стара Загора министър Богоев ще се срещне с областния управител Мария Нейкова и с кмета на града д-р Евгений Желев. Ще се проведе и работна среща с участието на кметовете на всички общини в областта, директорите на всички болници в региона, директорите на РЦЗ, ХЕИ, РЗОК, председателя на регионалната лекарска колегия.

В 12.30 ч. министърът на здравеопазването Славчо Богоев ще даде пресконференция за представителите на централните и регионалните медии в Стара Загора.

Водещи новини

Времето