Има тенденция за овладяване нарастването на дълговете на болниците, заяви министърът на здравеопазването славчо богоев

Има тенденция за овладяване нарастването на дълговете на болниците, заяви министърът на здравеопазването славчо богоев

Министерството на здравеопазването констатира тенденция за овладяване нарастването на дълговете на болниците, заяви министърът на здравеопазването Славчо Богоев на пресконференция днес в Стара Загора.

Министър Богоев е на посещение в града във връзка със стартирането на проект за оценка и преструктуриране на болничната помощ в областта. Проектът се осъществява с техническата помощ на Американската агенция за международно развитие.

До края на работния ден на 15 септември – срокът, в който болниците с най-големи задължения трябваше да представят в Министерството на здравеопазването програми за намаляване на дълговете, такива оздравителни планове представиха 12 от 20-те болници,на които беше поставена тази задача, съобщи министър Богоев. Министерството очаква до края на седмицата погасителните си планове да представят и останалите лечебни заведения, след одобрението им от Съвета на директорите.

В момента в МЗ се извършва анализ на включените мерки и параметри на оздравителните планове, след което те ще бъдат одобрени за изпълнение.

Справките сочат, че в сравнение със задълженията, натрупани към 30 юни 2003 г., към момента общите дългове на болниците са намалени с 1,2 млн. лв. и към 30 август 2003 г. са в размер на 98 млн. лева. На този етап ръководствата на лечебните заведения са изпълнили една от основните задачи, поставена пред тях за по-строга финансова дисциплина - налице е ограничаване нарастването на дълговете и ненатрупване на нови задължения.

Тази тенденция е резултат от няколко основни фактора – осигуряването на допълнително финансиране на бюджетните организации през август, увеличените приходи на болниците през второто полугодие от НЗОК, предприетите организационни и административни мерки от страна на МЗ и болниците за подобряване на финансовото състояние на лечебните заведения.

В представените оздравителни планове са предвидени мерки за приоритетно разплащане на просрочени задължения от предходни години, ограничаване на административно-стопанските и инфраструктурните разходи, рационализиране на лекарствената политика с въвеждане на позитивен лекарствен списък, повишаване контрола по изписването и потреблението на лекарства.

Според министър Богоев една от основните причини за натрупването на задължения в болниците е недофинансирането на системата. Затова проблемът с дълговете на лечените заведение не може да бъде решен цялостно и без помощта на държавния бюджет, каза министър Богоев.

Постигането на по-добра ефективност на болничната система, по-рационалното изразходване на ресурсите при максимално задоволяване на конкретните здравни потребности на населението е цел и на проекта за преструктуриране на болничната помощ, който министър Славчо Богоев откри днес в Стара Загора.

В продължение на около четири месеца мреждународен консултантски екип трябва да направи оценка на реалното състояние на болничната помощ в Старозагорска област. Целта е да се анализира инфраструктурата на болничната мрежа в региона, да се установят реалните здравни потребности на населението от областта и как отговарят на тях лечебните заведения с услугите, които предоставят. Целта е да се създаде модел за развитието на болничната реформа , който след това да бъде въведен в цялата страна.

В този пилотен проект са включени четири области - Габрово, Ловеч, Стара Загора и Разград. В първите две оценката на здравните потребности вече приключи, предстои включването в проекта на четвъртата област.

След приключването на проекта за оценка в четирите области в зависимост от резултите и изводите от проучването, ще бъдат избрани две области, в които ще се реализира самото преструктуриране на болничната мрежа. За целта в тях ще се инвестират 5 млн. лв. по линия на Световната банка.

Очаква се проектите за оценка да се осъществят в началото на 2004 г. и тогава да бъдат избрани двете области. Самото преструктуриране на болничната помощ се предвижда да завърши до средата на 2005 г.

Работата ще приключи с анализ, който ще включва предложение до Министерство на здравеопазването за преструктуриране на болничната мрежа в областта и за финансиране на този процес.

Водещи новини

Времето