В държавно лесничейство „Шерба“ цъфна дивата циклама

В държавно лесничейство „Шерба“ цъфна дивата циклама

Един от най-нежните предвестници на пролетта - Пролетното ботурче, циклама (Cyclamen coum), цъфна в Държавно лесничейско стопанство „Шерба“. Находището на дивата циклама обхваща площ от 32,5 ха и се намира в горски фонд в землището на с. Гроздьово, общ. Долни чифлик.

Пролетното ботурче е от сем. Игликови (Fam. Primulaceae), клас Двусемеделни (Class Cicotyledonae). То е многогодишно тревисто растение с кръгла грудка. Листата са едри, целокрайни, с бъбрековидна форма. Цветовете също са едри, лилаво-розови, разположени на дълги дръжки. Цъфти от февруари до април. Плодът представлява кръгла кутийка, узряваща и разпукваща се в земята. Растението е отровно.

Географският ареал на вида включва Югоизточна Европа, полуостров Крим и Югозападна Азия. В България се среща в Странджа, Източна Стара планина и по Черноморското крайбрежие, където расте в смесени дъбови гори и храсталаци.

Цикламата е включена в Червената книга на България в категория „Рядък“. Видът попада в приложението на Закона за лечебните растения и в приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Според ЗБР се забранява брането, събирането, отрязването, изкореняването или друг начин на унищожаване на екземпляри от вида. Притежаването, пренасянето, превозването, изнасянето зад граница, търговията и предлагането за продажба или размяна на взети от природата екземпляри също са забранени от закона.

В случаи на посегателство върху защитни видове е предвидена глоба за физически лица от 100 до 5000 лв., а за юридически лица и еднолични търговци се налага имуществена санкция в размер от 500 до 10 000 лв.

Пролетното ботурче е защитено и от Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITIES) като медицинско растение. Не е пряко застрашено от изчезване, но за да се избегне тази опасност, търговията с него се разрешава само със специален документ, така че да се регулира на международно ниво.