МОСВ подкрепя изцяло позицията на НСОРБ, изразена от неговия председател Дора Янкова, ВиК инфраструктурата да стане общинска

МОСВ подкрепя изцяло позицията на НСОРБ, изразена от неговия председател Дора Янкова, ВиК инфраструктурата да стане общинска

МОСВ изцяло подкрепя позицията на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ ВиК инфраструктурата в България да стане общинска собственост. Позицята беше изказана вчера пред медиите от председателя на НСОРБ и кмет на Смолян Дора Янкова, според която след като общините са основният бенефициент по ОП „Околна среда”, собствеността във ВиК сектора трябва да е общинска. Дора Янкова подчерта, че НСОРБ настоява водният сектор да има ясна собственост, която да стане общинска и промените в законодателството да бъдат направени час по-скоро, за да започнат общините да усвояват средства по ОП „Околна среда”.
МОСВ винаги е отстоявало тази позиция и е настоявало общините да имат водеща роля в този сектор. МОСВ приветства голямата активност на общините в подготовката на проекти по Оперативната програма “Околна среда” до момента – вече 86 на сто от тях са кандидатствали по програмата. Това е доказателство за готовността на общините да участват активно в модернизацията на ВиК сектора в България.
Изразената позиция на НСОРБ е важна, предвид подготовката на национална позиция за управлението на ВиК сектора в България. Тя ще бъде обсъждана утре на работно заседание, в което ще участват вицепремиерът Меглена Плугчиева, министрите на околната среда и водите Джевдет Чакъров, на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, заместник-министри от тези министерства и от Министерството на финансите, както и представители на ЕК от Генералната дирекция “Регионална политика”.
МОСВ очаква да има консенсус и конструктивност от всички страни, за да бъде приета нациоинално отговорна позиция, тъй като от нея зависи да продължи изпълнението на Оперативната програма “Околна среда” за водния сектор.

Водещи новини

Времето