МОСВ не възразява да се преработи работният проект за дубльора на ляв Владайски колектор, но при изпълнение на определени условия, които не са от компетенциите на министерството

МОСВ не възразява да се преработи работният проект за дубльора на ляв Владайски колектор, но при изпълнение на определени условия, които не са от компетенциите на министерството

МОСВ не възразява да бъде преработен работният проект за дубльора на ляв Владайски колектор /част от водния проект на София, финансиран от ИСПА/, но при изпълнение на определени условия, които не са от компетенциите на МОСВ.
На Инициативния комитет на собствениците, през чиито имоти трябва да премине трасето на колектора, е изпратено официално писмо от МОСВ през февруари тази година. В него е посочено, че преработването е възможно, ако има законосъобразна промяна на трасето, съгласно утвърдените административни процедури. Това е единствено в компетенциите на дирекция „Архитектура и градоустройство” на Столичната община. Друго условие е да има приемливо техническо решение, което не би увеличило стойността на поръчката и бъдат спазени сроковете за обявяване на процедура по ЗОП и приключване на строителството до края на 2010 година. Това е от инициатива на собствениците, които на среща в МОСВ, в която участва и министър Джевдет Чакъров, предложиха да намерят проектант и те да поемат за собствена сметка препроектирането. В официално заведено в МОСВ писмо те поемат този ангажимент.
Това е единственото възможно решение, защото договорът на МОСВ с проектанта е приключил, към момента МОСВ не може да променя заданието на проектанта, както и да поема ангажименти за коригиране на работния проект. За това Инициативният комитет на собствениците е писмено официално уведомен от МОСВ.
Проектът е разработен след представяне от дирекция „Архитектура и градоустройство” /ДАГ/ на Столичната община на утвърдено трасе, то не е избрано от проектанта нито от МОСВ, като възложител. По време на подготовката на проекта проектантът е инициирал предложения за промяна на утвърденото от ДАГ трасе, с цел заобикаляне на разположените по него сгради, но е получен отказ от ДАГ и СО за промяна на утвърденото трасе.
Не е в компетенциите на МОСВ да преценява дали едно утвърдено трасе е законосъобразно или не. Към този момент Столичната община, според подадената от нея до МОСВ информация, не е прекратила отчуждителните процедури по трасето и не е инициирала процедура за промяна на утвърденото трасе.
Предстои в близките дни МОСВ да обяви процедура за обществена поръчка за избор на строител за изграждането на обектите от ВиК мрежата, включени в последния- четвърти ЛОТ, като от него засега е изключен дубльорът на ляв Владайски колектор, тъй като все още не са приключили отчуждителните процедури и няма издадено разрешение за строеж.
По останалите три ЛОТ-а от ИСПА мярката за водния проект на София процедурите по обществените поръчки за избор на изпълнители вече са приключили и тече оценка.

Времето